Authenticiteit en spreken met impact of verbindend communiceren en inspirerend praten? What’s in a name…

“Een pure klank van hart tot hart, brengt het licht naar buiten.” 

Ik hoorde Pharell Williams dit ooit vertellen aan Oprah Winfrey. Het vat voor mij samen wat authentiek en verbinden communiceren of spreken met impact betekent. Maar wat is het nu echt? En hoe doe je dat? Het inspireerde me om er een blog aan te wijden.

**

Regelmatig komen mensen bij me aankloppen omdat ze meer impact, authenticiteit en verbinding in hun communicatie wensen. Er bestaan heel wat trainingen rond deze thema’s. Vaak focussen communicatie- en presentatietrainingen in op de inhoud en semantiek (woordkeuze) van de boodschap en is er ook aandacht voor lichaamstaal en houding.  Hoe de stem klinkt en de waarde van een bewust stemgebruik blijft in de opleidingen eerder onderbelicht. Laat dat nu de sleutel zijn tot authenticiteit, verbinding en impact want onze stem en de klank zijn zo uniek en met onszelf verbonden. Onze stem is de vingerafdruk van wie we zijn, zo eenvoudig is dat.

img_2655

Vertrouwen 

Wanneer we spreken dan kan de klank resoneren in ons hele lichaam. Ik vergelijk onze stem wel eens met een muziekinstrument. De stemlippen zijn de snaren en de resonantie zit in ons lichaam, onze klankkast zoals bij een instrument. Toch gebruiken we dat lichaam niet altijd ten volle. We gebruiken vaak enkel een deel van ons kop- en borstregister bij het spreken. Eigenlijk is dat niet zo onlogisch, aangezien velen onder ons (mezelf incl.) heel vaak in ons hoofd leven. We hebben voornamelijk ons denken goed ontwikkeld (‘Je pense donc je suis’, dankzij Descartes en de Verlichting). Het contact met ons lichaam is voor velen wat verloren.

Bij het authentiek communiceren en het ontwikkelen van impact is de diepgang en laagte van onze klank belangrijk. Daarmee bedoel ik niet dat we allen plots lager moeten praten. Een klank die goed in het lichaam resoneert (zoals een echo) en met name in het borstregister en lager, klinkt rustiger en straalt daardoor meer vertrouwen uit. We kennen allemaal de spreekwoorden “stevig in zijn/haar schoenen staan” of “goed in zijn vel zitten”. Lagere resonantie en trager spreken getuigt van een groot zelfbewustzijn en zelfzekerheid. Het is trouwens ook bewezen dat een stem die lager en rustiger klinkt, sneller ingang vindt in het gehoor van de toehoorders. Oren sluiten zich voor schrille, schelle klanken.

Wanneer de klank goed resoneert in je lichaam , betekent dat ook dat je goed met jezelf, je innerlijke en eigen intuïtie resoneert en connecteert. Ik stel me vaak de vraag: Hoe kan je willen resoneren met een ander, wanneer je niet met jezelf resoneert of je eigen stem niet kent?

img_2657

Inspireren & motiveren

Naast een resonantie in het lichaam, zorgt de hoogte van de klank ervoor dat we onze toehoorders boeien en hun interesse opwekken. Denk maar even aan hoe je tegen een baby praat. We proberen de aandacht van het kind te trekken door de stem zachter, hoger en melodischer te gebruiken. Bij volwassenen is dit principe niet anders. Het nieuwsgierige, inspirerende wordt opgewekt door het melodische en het hogere bereik van de stem. Je zou kunnen stellen dat we door zingend te spreken meer aandacht kunnen genereren voor onze boodschap.

En nu?

Hoe kan je meer resonantie ontwikkelen in het lichaam? Daarbij vertrekken vanuit aansturing door onze hersenen is niet evident. Je kan niet aan de hersenen vragen om bv. het bindweefsel aan te spreken. Om alle registers van het lichaam in te zetten bij het spreken, vertrek ik vanuit een waarneming (lichaamsbewustzijn) in plaats vanuit oordeel of aansturing door het brein. Laat de klank en het lichaam zichzelf reguleren en je zal versteld staan van hun intelligentie. Via kleine stimulaties en oefeningen gaan we op zoek naar jouw vrije, authentieke klank. Een klank die informatie over jou meegeeft en in jouw hele lichaam kan resoneren. Enkel zo kan je anderen raken, of je nu zanger, spreker of muzikant bent. Het is een communiceren van lichaam tot lichaam. Denk maar aan een (muziek)stuk dat jou kippenvel bezorgt. Dit kan je evenmin aansturen vanuit de hersenen. Het is het lichaam dat reageert… op wat de ander van zichzelf meegeeft in de stem en klank. Enkel zo kan je anderen échte beroeren, inspireren, verbinden en raken.

Een grote resonantie is energie en zorgt voor trilling. Hoe groter de resonantie en trilling in jezelf, hoe meer uitwerking naar buiten, waardoor je de toehoorder meeneemt in jouw energieveld. Hoe meer jouw lichaam (spieren, bindweefsel, ruimte,…) in de klank zit, hoe gemakkelijker ingang je zal vinden in het lichaam (oor, trommelvel) van de ander.

Voor mij is dit speken met impact, authentiek en verbinden communiceren. Het is een proces om dichter bij jezelf te komen, meer in je lichaam te zitten en meer te voelen. Niet enkel communiceren vanuit een boodschap en woorden, ook vanuit een bewust stemgebruik en klank. De stem is namelijk de vingerafdruk van wie jij bent!

“Een pure klank van hart tot hart, brengt het licht naar buiten.” 

Wil je graag meer weten? Neem dan zeker een kijkje tussen de eerdere blogberichten of maak een afspraak voor een kennismakingssessie.

Sprankelende groet,

 

Katrien