Kan je communiceren vanuit klank en zonder woorden?

Kan je communiceren zonder woorden?

Dit is een vraag die al een tijdje in mijn hoofd speelt. Doorheen mijn traject als stemcoach ontdek ik meer en meer het belang van een bewust stemgebruik bij het spreken. Naast de woorden die we kiezen, geven we onbewust informatie mee door de klankkleur, de toonhoogte, vibrato en resonantie van onze stem. Deze parameters blijven bij onze communicatie (en het werken eraan) vaak buiten beschouwing. We zijn ons er weinig of niet van bewust. Toch heeft ieder het al een keer meegemaakt dat de stem bv. trilt, stokt, hoger klinkt wanneer we emotioneel  zijn. Dit herkennen we. Ook bij het dagdagelijks communiceren (lees: zonder extreme emoties) geven we veel informatie over onszelf aan de ontvanger. De stem is uniek en een ware afdruk van onszelf.

In bepaalde situaties wordt het stemgebruik mogelijks belangrijker dan de initiële boodschap of de woorden. Ik denk daarbij aan het percentage van mensen die een hoogsensitiviteit ontwikkelden. Zij pikken net deze signalen op, de klankkleur, de rust in de stem, de toonhoogte,… Ook o.a. mensen met dementie begrijpen vaak niet meer de woorden die gebruikt worden en voelen wel de sfeer die in de boodschap zit. Daarop zullen ze reageren. Hoe we communiceren is vaak even belangrijk als wat we communiceren, daarover schreef ik enkele maanden geleden.

Toch wil ik nog een stap verder gaan. Kunnen we communiceren en elkaar begrijpen wanneer de woorden verdwijnen?Enkele weken geleden kreeg ik het antwoord in Duitsland.

Tijdens de opleiding aan het Lichtenberger Institut werd ik uitgenodigd om een voorbeeldles te geven, tegelijkertijd werd ik zelf als leraar gecoacht. Ik mocht Ellen, een medestudent coachen en dat lukte erg goed. Ik merkte dat, net zoals tijdens de lessen die ik thuis geef, mijn spreekstem rustig en laag was. Het stelde me gerust. De uitdaging volgde: ik werd gevraagd om een stap verder te gaan en Ellen te coachen in een wartaal. De woorden die ik gebruikte, mochten geen betekenis hebben. Enkel vanuit mijn eigen waarneming, klank en stemgebruik mocht ik haar coachen. Zo geschiedde… Ik gaf Ellen instructies als ‘dodoelalila pampimadomdom’ enz. . Het sloeg echt nergens op! Vanuit mijn eigen waarneming trachtte ik haar te begeleiden, vanuit een sensorisch voelen, vanuit een lichaamsbewustzijn. Het lukte, haar klank reageerde. Meer nog… Ellen en ik communiceerden in feite gewoon verder zonder woorden. Het was een nieuwe, unieke, sprankelende ervaring, een zeer oprechte en open communicatie vanuit een sterke verbinding tussen ons en met onszelf! Iedereen die aanwezig bij de sessie kon zien, horen en voelen wat er gebeurde. Echt waanzinnig mooi! We konden beiden nauwelijks geloven dat dit kon.

Deze ervaring was zo krachtig en uniek dat het me nog meer versterkt in mijn werk als stemcoach, in het geloof dat het “hoe” we communiceren niet mag vergeten worden, dat het bewust stemgebruik een plaats verdient in ons communicatiemodel, dat een klankvolle, bewuste communicatie ons daadwerkelijk kan verbinden met onszelf én met de ander, dat hierin een sleutel naar authenticiteit ligt! Hiervoor aandacht en bewustzijn genereren is één van de missies van Sparklin’ voice.

Wekt dit artikel jouw interesse? Wil jij ook jouw stem bewuster inzetten? Neem dan vrijblijvend contact voor een persoonlijke afspraak of schrijf je in voor één van de introductieworkshops.

Sprankelende groet,

 

Katrien Van Geystelen

PS: Als extraatje geef ik dit grappige filmpje mee waarin te zien is hoe een tweeling kan communiceren zonder één woord te gebruiken. Geniet ervan!