Klanken die deining veroorzaken.

Het is pas na de vakantie dat het me opviel, hoe het zingen en klank maken verder gaat dan enkel de verandering in je stem. Het effect van de stem- en zanglessen deint soms verder uit in je leven…


Mensen komen terug op stem- en zangles en vertellen hoe het hen tijdens de zomer vergaan is . Tussen alle vakantieverhalen hoor ik ook voornemens over opnieuw studeren en je job opgeven of veranderen van bediende naar een job als zelfstandige, weer meer tijd maken voor hobby’s en echt kiezen voor jezelf. Het valt me dit jaar echt op.

Als nuchtere vrouw weet ik dat mensen tijdens hun vakantie heel vaak reflecteren over hun job en dat het wel meer gebeurt dat ze thuis komen met nieuwe voornemens. Niet anders dan anders, dus. En toch… Als ik goed luister, hoor ik vaak de vragen terugkomen die we voordien stelden in functie van de stem/ het zoeken naar ruimte in de klank. Ze hebben duidelijk niet enkel een effect op het strottenhoofd en zinderen ruimer in het leven na.

Tijdens de stem- en zanglessen leer je echt luisteren naar zichzelf, naar jouw klank, stem en lichaam. Wat hoor je? Wat voel je? Wat wil je? Je leert echt letterlijk luisteren naar jezelf. Wanneer je dat onder de knie hebt, zal je altijd kiezen voor jezelf. Het lijkt nu misschien erg simpel want er is vaak ook moed voor nodig om dit te doen: om écht te luisteren, om te durven spreken, om te durven zingen, om oude concepten van spreken en zingen los te laten, om de klank goed te vinden, … Ik ben ervan overtuigd dat het net die moed is, die mensen aanzet om ook op andere vlakken hun leven aan te pakken en stappen te zetten. Wanneer je leert luisteren en kiezen voor jezelf, zal ook de rest van je leven zich rondom die keuzes organiseren. En geloof me, dat is het mooiste wat er is.

Dus laten we -nagenietend van de vakantie- samen nog veel klank maken, goed luisteren en observeren wat er gebeurt… Ik ben alvast erg benieuwd!

Sprankelende groeten,

Katrien

Noot:

Deining staat voor lange zeegolven zonder schuimkoppen, die niet meer onder invloed staan van de wind die hen veroorzaakte, doordat de wind zich naar elders verplaatst heeft of verdwenen is, of doordat de golven uit het windveld zijn gelopen.
Gevonden op http://www.vliz.be/vmdcdata/faq/keywords.php

Met deining wordt de zeegang bedoeld, die blijft lopen na een storm. Deining kan ook ontstaan in de nabijheid van een storm. De golven zijn lang, rond en regelmatig, een uitgelezen manier om zeeziek te worden.
Gevonden op http://vaartips.nl/tipd.htm#deining