Inspiratie: Spreken met impact

Modebegrip

Spreken met impact, het lijkt momenteel een alomtegenwoordig modebegrip. Het betekent dat we met onze woorden iets willen betekenen, dat we überhaupt iets te zeggen hebben en vóóral dat we gehoord willen worden… We willen met datgene wat we vertellen de ander raken, beroeren zelfs en doen bewegen in een richting die wij voor hem/ haar hebben uitgezet.

Je maakt impact met de boodschap die je brengt, dat staat buiten kijf. De woorden die je kiest, de rede en argumentatie die je opbouwt, het verhaal dat je vertelt is nodig opdat je boodschap zou inslaan als een bom. De afgelopen jaren ontstonden er verschillende opleidingen, trainingen en coachings om een goede speech te schrijven.

Dat ook de manier waaróp je jouw boodschap brengt belangrijk is, raakte pas later geïntegreerd. Pauzes laten, luid versus stil, je gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, houding, kledingkeuze,… Het is allemaal van belang. Je kan leren hoe je jouw boodschap moet brengen om te spreken met impact.

En toch…

Eén ding kan je niet leren… Het is te zeggen: de resonantie in je stem kan je niet controleren. Eenvoudig omdat je jouw stem niet kan controleren. Het enige moment waarop je jouw stem (stemlippen) echt voelt is bij heesheid of bij een verkoudheid.

Laat dát net de sleutel zijn tot spreken met impact!

JE STEM ALS VISITeKAARTJE

Je stem liegt immers niet. Wanneer je zenuwachtig bent, bibbert ze. Wanneer je het even niet meer weet, stokt ze. Wanneer je vrolijk bent, klinkt ze licht. Wanneer je boos bent, klinkt ze hard,… Het gebeurt bijna automatisch en hoe meer je tracht in te grijpen, te controleren, hoe erger het wordt.

In mijn laatste podcast ‘Spreken met impact’ leg ik uit hoe je jouw boodschap een boost kan geven en het publiek voor jou kan winnen door je stem bewust in te zetten. Het zit hem in de resonantie van je stem. Wanneer je stem in je borstregister resoneert zal je vertrouwen uitstralen. Wanneer je stem in je neusregister resoneert, klink je helder. Wanneer je stem in je kopregister resoneert trek je aandacht.

Het goede nieuws is…

Iedereen heeft een stem en iedereen kan het bereik van zijn/haar stem laten groeien. Het komt erop aan om je focus te verleggen, om je bewust te zijn van je stem en resonantie bij het spreken… om je aandacht misschien iets minder bij het WAT en meer bij het HOE te leggen.

Dat kan je leren.

Daarin zit (zachte) kracht. Daarin zit resonantie. Daarin zit impact!

Benieuwd naar meer?

Je vindt ongetwijfeld meer inspiratie tussen de eerdere blogberichten of klik even door naar het aanbod waarbij je kan kiezen voor een zelfstudie-, groeps, of individueel traject stemcoaching.

Wil je weten wat jouw stem over jou vertelt? Laat hieronder een berichtje met je naam en telefoonnummer achter en ik bel je snel op.