5 tips voor meer impact met je video

Video killed the Radio Star

Wanneer ik je zou vragen welke stem je aangenaam vindt om naar te luisteren, dan is de kans groot dat je een radiostem zal benoemen. Sofie Lemaire, Christophe Lambrecht zijn o.a. namen die regelmatig terugkomen wanneer ik deze vraag tijdens een workshop stel. De deelnemers vinden ze aangenaam om naar te luisteren omdat ze rustig klinken, warm en diep. Dit is hoe ook zij willen klinken: warm, rustig, helder en present.

Een resonerende stem geeft je als luisteraar een gevoel van rust. Dat is fijn en meteen de reden waarom vele mensen niet graag naar ‘drukke’ stemmen luisteren. Ze zorgen voor een onaangenaam gevoel. Je luisteraar een goed gevoel geven is een extra plus.

Net daarom…

koos ik er voor om podcasts en een audioreeks i.p.v. video’s te maken. Ik zag nochtans overal online video’s en cursussen, webinars, etc. verschijnen en voelde de verleiding om mee in hetzelfde bad te springen. Toch deed ik het niet.

JE BOODSCHAP RESONEERT MEER!

Bij video en beeldmateriaal is er vaak weinig aandacht voor de stem. De aandacht van de spreker én van de luisteraar gaan naar het beeld, meer dan naar de boodschap en de stem. Enerzijds zorgt het beeldscherm voor druk op de ogen. Dit kleine scherm zorgt voor (te)veel focus in/of de ogen en dat vertaald zich in een stem die hoger en scherper zal klinken. Je kan er meer over lezen in het artikel rond online werken dat ik eerder schreef.

Wist je trouwens dat opnamemateriaal zoals je telefoon of computer sowieso slechts een beperkt bereik van je stem registreren waardoor je stem scheller zal klinken?

Daarnaast zie ik veel sprekers extra hun best doen en soms overtuigen door overdreven gezichtsuitdrukking, mogelijks extra zenuwen waardoor er nog meer druk op te stem ontstaat. Het klinkt en ziet er vaak niet erg ontspannen uit. Hierdoor geef je namelijk je stem weg waardoor de boodschap minder goed aankomt bij de luisteraar.

Nochtans kan je met stem zoveel meer bereiken! Je boodschap klinkt veel toegankelijker en vindt meer gehoor wanneer je jouw stem op de juiste manier inzet. Door te kiezen voor audio en/of een rustig beeld, geef je jouw luisteraar ruimte om jou goed te kunnen begrijpen. Je creëert een setting waarin jouw stem én je boodschap meer resoneren met je toehoorder. De kans dat de luisteraar meegaat in jouw verhaal/ vraag vergroot. Durf daarvoor te kiezen!

Is dat niet saai? Die vraag krijg ik dan wel eens wanneer de druk uit de stem wegneemt. Dan verwijs ik graag opnieuw naar die radiostemmen waar je zo graag naar luistert. Daarin zit er weinig druk en ze klinken als zoetgebakken broodjes in je oren.

*** Neem het enthousiasme mee in je stem in plaats van het (er) uit te drukken! ***

Katrien Van Geystelen

MIJN 5 TIPS

  • Zorg voor een rustige ademhaling.

Je ademhaling ligt aan de basis van een goed resonerende stem. De afgelopen weken plaatste ik dagelijks tips rond rust en ademhaling op Instagram en Facebook. Een eenvoudige oefening om meteen te ontspannen en rustiger te worden, vind je in de gratis podcast op Spotify.

  • Praat voldoende langzaam.

Wanneer je meer bewust op je stem zal letten, dan zal je automatisch ook iets langzamer spreken. Hierdoor klinkt je stem rustiger, dieper en vaak aangenamer om naar te luisteren. Door langzamer te spreken, geef je aan je luisteraar de ruimte om jou goed te horen en je boodschap beter te begrijpen.

  • Neem de focus uit je ogen.

Wanneer je ervoor kiest om een video te maken, zorg er dan voor dat je ogen ontspannen. Neem vooraf even de tijd om je ogen een breed of weids zicht te geven zodat de druk op je ogen vermindert.

  • Vertellen in plaats van onderwijzen of overtuigen.

De kracht van storytelling! Je boodschap brengen alsof je een spannend verhaal of een sprookje vertelt, geeft veel meel kleur aan je stem. Je gebruikt de borst- en kopresonantie waardoor je boodschap boeiender klinkt en blijft plakken.

  • Glimlach meer!

Door te glimlachen op het scherm, zal je gezicht meer ontspannen en daardoor ook je stem. Het is niet enkel aangenamer om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. 😉

WIL JE MEER?

Sparklin’ basic is een laagdrempelige audioreeks waarmee jij jouw stem meer kan laten resoneren op én naast het scherm. Elke aflevering bevat tips en oefeningen die je meteen in de praktijk kan brengen. Erg eenvoudig en super efficiënt!

Neem zeker ook een kijkje in het ruimere aanbod van Sparklin’ voice of contacteer me vrijblijvend met jouw vraag.