De code om te stralen gekraakt!

“Jij staat er.”

Een zinnetje dat ik wel vaker hoor. Het is een ontzettend mooi compliment waar ik zeer dankbaar voor ben. Ja, ik sta er! En toch… Het kwam niet vanzelf en kost(te) me bij momenten bloed, zweet en tranen… Net daardoor geloof ik dat ik die code om er te staan en te stralen gekraakt heb.

TE VERLEGEN OM TE SPREKEN

Je zal het misschien niet verwachten, maar wist je dat ik als kind erg verlegen was? Ik herinner me dat mijn zus en ik nauwelijks durfden te kijken, laat staan te durven spreken wanneer we een leraar of een leider van de jeugdbeweging (ik was toen al 12!) tegenkwamen. Andere kinderen in onze omgeving hadden dat niet, maar wij twee waren bij momenten echte ‘seuten’ (sorry zus!)

Gelukkig werd het beter met ouder worden. De verlegenheid nam af doorheen de jaren en maakte plaats voor grote verhalen en sterke argumentaties . Als jonge twintiger had ik de gave ontwikkeld om mezelf goed te kunnen uitdrukken. De onzekerheid brokkelde aan de buitenkant schijnbaar af, maar maakte plaats voor een hoge lat en een interne, strenge controle om de touwtjes in handen te houden.

En toen ging ik zingen…

“Lager met die lat. Doe maar wat meer onnozel.” Het waren de goedbedoelde adviezen van mijn zangleerkracht in Den Haag. Ik wist wel wat ze betekenden, maar hoe deed ik dat in godsnaam? Controle houden, omgaan met de stress en altijd blijven gaan, dat was wie ik was en niet het go-with-the-flow-type zoals zij aanraadde.

Uiteindelijk stuurde ze me naar Lichtenberg en daar ontdekte ik hoe groots mijn stem klonk, wanneer ik de controle durfde los te laten. Ik zong riedeltjes in zo’n snel tempo dat mijn brein niet de kans kreeg om ze te interpreteren en ik me noodgedwongen overgaf aan de klank. Ik deed maar wat en dat voelde (na verloop van tijd) heerlijk. Er ontstond ruimte en vrijheid in het loslaten van wat ik wist, van de constante controle over de dingen in en rondom me heen. In de plaats daarvan leerde ik te vertrouwen op wat er al was en te pivoteren met wat zich aandiende. Ik won niet enkel aan stem en klank, maar ook aan zelfkennis en vertrouwen.

Maar dat was niet alles…

Ik merkte dat mijn gave om te vertellen versterkt werd, dat ook mijn spreekstem warmer en dieper klonk en er écht naar mij geluisterd werd (omdat ik naar mezelf durfde te luisteren). Doorheen de jaren zette ik hier meer en meer op in, koos ik voor het doorgeven van deze kennis en ervaring én creëerde ik voor mezelf de mooiste job ter wereld… zodat ook jij er staat, jouw boodschap raakt en jij straalt!

Daarvan ga je automatisch stralen!

Mijn tips

  • Wees zoveel mogelijk jezelf en/of werk eraan.
  • Doe de dingen die je gelukkig maken en zing wat vaker.
  • Neem het leven (en je werk) niet té serieus. Geniet!
  • Engageer je naar anderen toe en toon wat vaker begrip en empathie.
  • Wees open en flexibel.
  • Kies ervoor om positief door het leven te gaan.
  • Neem altijd verantwoordelijkheid voor jezelf.
  • Glimlach wat vaker.
  • Neem regelmatig een ijs-, bos of bloemenbad.
  • (Mijn excuses als deze tips teveel op de 10 geboden lijken)

Meer inspiratie

In 2020 werd ik geïnterviewd door Timothy en Tom van de TimTomPodcast. Ik vertel er meer over het proces van loslaten als sleutel naar succes.

ZeLF AAN DE SLAG

Neem een kijkje in het aanbod van Sparklin’ voice of neem contact voor een eerste kennismaking. Ik help je graag verder!

Sprankelende groet,

Katrien