De druk van concurrentie versus de ruimte van uniek zijn… in stem, in leven, in zijn.

Vorige week kreeg ik een bericht van een collega. Ze zag mijn webinar ‘Je stem als visitekaartje’ en vertelde me dat ze ook een webinar onder dezelfde naam had ingepland. “Ik hoop dat je het niet erg vindt.”, vertelde ze.

Mijn eerste reactie was er eentje van verdediging. Neen, ik vond dat dit niet kon. Tegelijkertijd besefte ik dat zo’n reactie totaal geen zin had. Ik vond het eigenlijk wel fijn en collegiaal dat ze iets liet weten. Andere collega’s hebben eerder hetzelfde gedaan zonder contact met me op te nemen.

En dus bedacht ik me… Zij is zij en ik ben ik. Ons werk en de titel van het webinar mag dan wel dicht bij elkaar aanleunen, toch is onze achtergrond, manier van werken, expertise, ervaring en persoonlijkheid anders én uniek! Waarom zou ik hier een probleem van maken?

Het deed me verder nadenken.

Wat klanten vertellen…

Eerder die week had ik namelijk interessante feedback gekregen van mijn klanten.

Elena zei me: “Ik heb onze HR-manager laten weten dat ik nog extra sessies met jou wil. Jouw werk is niet enkel goed voor mijn stem en is eigenlijk ook een vorm van stress-management. Iedere manager in ons bedrijf zou bij jou moeten langskomen.”

Annemieke schreef me na onze sessie: “Ik had totaal geen energie vanochtend en verscheen in mijn huispak tijdens onze sessie. Na dat uurtje met jou was ik helemaal opgeladen, ‘Sparkling’ en klaar om aan mijn dag te starten.

Peter was aan het nadenken gezet tijdens de sessie. “Hier vallen enkele puzzelstukjes. Hoe meer ik mezelf, mijn stem en gedrag probeer te sturen, hoe kleiner ik mezelf houd. Als ik dat durf loslaten, kan ik mijn ware ‘ik’ laten horen.”

Katrien bedankt me: “Als geen ander lukt het jou om mijn innerlijke stem naar buiten te brengen.”

In mijn werk gaat het om veel meer dan jouw stem. Ik hou ervan om met jou te werken: jouw persoonlijkheid en mindset, jouw verhaal en communicatie. Daar stem aan geven, zorgen dat alle componenten op dezelfde lijn zitten is het mooie van dit werk. Mijn opleiding in Sociaal Werk en Communicatiewetenschappen zijn daarbij erg nuttig.

LICHTENBERGER METHODE

Het meeste uit mijn opleiding in de Lichtenberger methode. Deze methode is anders dan alle andere opleidingen in logopedie en zang. Ze vertrekt vanuit waarneming en observatie, vanuit ontspanning en resonantie. De klank en het strottenhoofd staan centraal. Ooit zag ik Natalia in The Voice haar zangers aanmoedigen om alle spieren in het lichaam aan te spannen om klank te maken. Dat vond ik fascinerend want ik bereik net hetzelfde met klanten vanuit volledige ontspanning. Zo vergroot je de ruimte en resonantie in je klank. In België zijn we met een handvol gecertificeerde Lichtenberger docenten en daarvan doet (bij mijn weten) niemand wat ik doe. In mijn praktijk heb ik de methode omgezet naar spreekstemmen in een business-, presentatie-, en strategische communicatiecontext.

Recent volgde ik verschillende opleidingen in positieve psychologie, ademhaling en motivatie. De combinatie van alle kennis en ervaring, zorgen ervoor dat mijn werk niet enkel rust, vertrouwen, duidelijkheid en inspiratie in je stem en bij het spreken brengt, maar ook jou als persoon minder gestresseerd maakt. Klanten spreken vaak van een rustpuntje in de drukke week. Het mooie aan dit werk is dat het jou laat groeien als persoon en jou stralend door het leven laat gaan. Mijn werk leert jou om te gaan staan voor wie je bent als persoon, om ruimte (letterlijk en figuurlijk) te nemen en jouw stem te laten horen.

Iedereen heeft een prachtige stem! Vaak zijn we ons daarvan niet bewust. Niemand heeft ons ooit geleerd hoe we onze stem moeten gebruiken en laten horen. Dus neem het maar van me aan…. Dat moment waarop jouw ware stem zich laat horen, is magisch. Telkens weer!

BENIEUWD NAAR MEER?

Ben je benieuwd wat mijn werk voor jou kan betekenen? Wil je graag feedback over jouw stem? Stuur me een bericht en ik neem contact op voor een gratis stemanalyse. Hierbij bel ik jou op en luister ik naar wat jouw stem vertelt. Ik hoor je graag!

Hoe het afliep met die collega?

Wel, ik heb haar voorgesteld om samen een webinar te organiseren, elk vanuit onze eigen kijk en expertise. Ik geloof dat ieder van ons uniek is en vanuit zijn of haar talenten werkt. Het idee van schaarste geeft druk en zoals ik hoor in mijn werk, heeft dat geen positief effect op onze stem en systeem. Ik hou van het idee van ruimte en ontspanning en dat loont.

Dus hou ons in de gaten… Wordt vervolgd!

Sprankelende groet, Katrien