De stem van sterk leiderschap

Woensdagochtend. Ze belt me. “Katrien, je moet echt iets schrijven over stem en leiderschap, ook online. Er worden hier zoveel bruggen opgeblazen door de toon waarop de boodschap gebracht wordt. Ik werk al zo lang en graag voor dit bedrijf, maar ik moet nu wel erg diep gaan om deze toon te begrijpen en loyaal te blijven.” Ik hoor de verslagenheid in haar stem na een korte meeting met haar CEO.

Het is het zoveelste bericht dat me bereikt. Het blijkt dat veel ondernemers, managers en ook werknemers zich weinig bewust zijn van hun online communicatie- en stemgebruik. Ik besluit om in mijn pen te kruipen en bij te sturen.

Op elkaars lip!

In eerdere blogs kan je lezen hoe ik de wereld wil voorzien van mooie, resonerende stemmen. Naast wat je zegt, wil ik je bewust maken van hoe je iets zegt en hoe jouw stem daarin belangrijk is. Resonantie in je stem is als lijm tussen je woorden en zorgt voor de verbinding met je publiek. Hoe meer resonantie, hoe meer je boodschap er staat, jij gehoord wordt en je stem onweerstaanbaar krachtig klinkt.

Wanneer je stem het verschil kan maken in offline communicatie en presentatie, dan is dat des te belangrijker bij online werken. Je stem is, naast de mimiek, het enige wat overblijft van je non-verbale communicatie. Als je weet dat je non-verbale communicatie belangrijk is bij het ondersteunen van je verbale communicatie, dan ga je maar beter even op het puntje van je stoel zitten.

Wat je ziet bij online werk is het gezicht, een stukje van de borstkas van onze gesprekspartner en met een beetje geluk een rustige achtergrond. Je zit echt letterlijk op elkaars lip!

Wat je hoort bij online werk wordt vaak versterkt door de microfoon van de computer. De kwaliteit van de microfoon in je pc of laptop is meestal niet van de beste kwaliteit, waardoor enkel de hogere tonen hoorbaar zijn voor je gesprekspartner. Je stem klinkt hierdoor al gauw scherper, luider en strenger. Ben jij je daarvan bewust?

Hoe wil jij klinken? Als een autoritair leider of als een charismatisch leider? Je stem bepaalt hoe jij overkomt, welke stempel je drukt en welke indruk je wilt achterlaten. Een autoritair leider zet veel druk op de stem waarmee ook de gesprekspartner onder druk wordt gezet. De boodschap gaat uit van de leider en er is weinig/geen ruimte voor de gesprekspartner om daar iets tegenin te brengen. Een charismatisch leider spreekt meer vanuit resonantie waardoor de stem warmer, zachter en duidelijker klinkt. Er is ruimte om te luisteren naar de argumenten van de ander. Een charismatisch leider wint vanuit resonantie in de stem de gesprekspartner aan de lippen (law of attraction).

Je stem draagt of kraakt je boodschap. Je stem zorgt ervoor dat je gehoord wordt en is mede verantwoordelijk voor de impact van je boodschap. Je stem bepaalt de toon van je communicatie en heeft invloed op de relatie met je gesprekspartner. Tijdens het online werken wordt dit uitvergroot en des te belangrijker.

De stem van sterk leiderschap

Daarnaast brengt de huidige crisis veel onrust, angst en druk met zich mee. Deze laten zich van nature al horen in de stem. Wanneer je stress of angst ervaart, dan gaan de hartslag en ademhaling automatisch hoger zitten waardoor zal de druk op de stem toeneemt. Ook hierdoor klinkt de stem hoger en scherper en lijkt de toon strikter en strenger. Deze tonen worden zeer graag opgepikt door de microfoon van je pc, maar vinden moeilijker toegang in het gehoor van de gesprekspartner. Een rustige stem brengt rust in het gesprek en wordt beter gehoord.

Of we het nu willen of niet, de fysieke afstand brengt ook sociale afstand. Doordat we elkaar niet meer fysiek zien, missen we kleine communicatie- en informatiesignalen. Hoe iemand binnenkomt in een vergader- of kantoorruimte, de energie die iemand uitstraalt, een “Hallo, hoe gaat het” terwijl de koffie loopt, een beetje social talk tijdens het wachten. Online is er weinig ruimte voor deze kleine dingen, weinig ruimte tout court.

Je zit echt letterlijk op elkaars lip!

Een charismatisch leider zal aandacht geven en ruimte maken voor het welzijn van de gesprekspartner door te luisteren en vragen te stellen. Deze kleine inspanningen en aandacht zorgen ervoor dat de stem zachter, warmer en dieper klinkt, waardoor ze meer gehoord wordt. In deze bizarre tijden hebben we meer nood aan dit soort stemmen. Er is al zoveel angst!

” De CEO en ik konden het steeds goed met elkaar vinden. In meetings zaten we vaak op één lijn of kwamen we snel tot een consensus. Er was altijd wederzijds respect. Maar nu is er veel veranderd. Ik voel de impact van de fysieke afstand. Het is alsof ik hem niet meer ken. Ik besef dat de druk op hem nu groot is en daar wil ik begrip voor hebben. Maar heel eerlijk… Na dit gesprek en de manier waarop hij tegen me sprak moet echt diep gaan om respect te blijven hebben. Dat zou offline nooit kunnen gebeuren.”

ZES tips NAAR STERK LEIDERSCHAP

  1. Alles begint met luisteren. Heb je al eens geluisterd naar jouw online stem? Hoe klinkt die? Praat je hoger en luider wanneer je online of niet?
  2. Praat niet te snel, liefst zelfs een tikkeltje langzamer. Wanneer je voldoende ruimte geeft aan de klinkers in de woorden, dan klinkt je stem zachter en dieper. Hoe sneller je praat, hoe hoger te stem.
  3. Probeer recht te zitten en ga niet voorover leunen. Ik zie heel veel mensen met hun neus tegen het scherm plakken. Hierdoor blokkeer je de ademhaling en het strottenhoofd, waardoor je stem moeilijker kan resoneren in je borstregister. Hoe meer resonantie in het borstregister, hoe lager en dieper je stem.
  4. Zorg voor voldoende ruimte. Maak ruimte in je agenda en plan niet elke vergadering na elkaar, zo kan de meeting even uitlopen (indien nodig) en is er ruimte voor verbindende small talk. Maak ruimte om even in te checken bij je gesprekspartner en luister actief.
  5. Adem rustig. Hoe rustiger de ademhaling, hoe meer resonantie in de stem. Wanneer je de uitademing langer maakt dan de inademing, ontspan je jouw lichaam en kan je stem meer resoneren.
  6. Verminder de druk op je stem bij het spreken. Leg je hand op je borstbeen en voel de trilling bij het spreken. Doe nu hetzelfde wanneer je spreekt met gesloten mond. Neemt de trilling toe? Deze oefening kan je kort even doen voordat je in een online meeting gaat. Het brengt rust en duidelijkheid in het gesprek.

extra inspiratie

Op de website staan verschillende artikels over resonantie en leiderschap. Op Instagram staan verschillende video over stem en online werken en ook op YouTube vind je meer inspiratie.

DOE DE TEST

Wil jij weten hoe je stem online klinkt? Klinkt ze anders online dan in real life? Spreek je sneller of trager, hoger of lager? Doe de test!

Neem je meeting op en herbeluister een fragment. Let daarbij niet op woorden, op de boodschap en luister meer naar de toon en het timbre in je stem.

Wil je nog een stapje verder gaan? Vraag het aan één van jouw online gesprekspartners. Op die manier ontvang je rechtstreekse feedback die jou kan helpen om je stem bewuster in te zetten in je communicatie en presentatie.

Heeft dit artikel jou geïnspireerd en wil je zelf ook met je stem aan de slag naar een sterker leiderschap? Op 12 november start er een online groepstraject naar meer Stem en Impact, waarin je in kleine groep de resonantie van je stem en je vaardigheden als leider vergroot.

Sparklin’ voice biedt verschillende trajecten aan om de impact van je stem en/of communicatie te vergroten.

Stuur me gerust een mailtje. Ik luister graag naar jouw stem!

Groet, Katrien