De succesformule om gehoord te worden en onweerstaanbaar te stralen.

STOP MET ROEPEN.

Valt het je ook op? Je zet de radio aan en hoort hoe journalisten, politici en experten elkaar overtroeven en onderbreken. Je opent social media en wordt omver geblazen door luide filmpjes en roepers. Het lijkt er meer en meer op dat je enkel gehoord kan worden wanneer je jouw stem ‘verheft’, zowel professioneel als privé.

Het zit in onze cultuur gebakken. Wil je gehoord worden, dan ga je luider praten. Word je nog steeds niet gehoord, dan roep je. Het lijkt een reflex, toch is het aangeleerd. Roepen heeft een effect… Een schrikeffect! Het werkt enkel op korte termijn.

Wanneer je op lange termijn denkt en duurzaamheid of inspirerend leiderschap belangrijk vindt, helpt het je niet om te roepen. Sterker nog… wanneer je vaak roept krijg je het omgekeerde effect en zal niemand nog naar je luisteren. Je verliest de aandacht van je publiek wordt net minder gehoord.

LUID ZIJN is GELIJK AAN MINDER GEHOORD WORDEN.

Door de extra (adem)druk op je stem bij het luid willen spreken, gaat je toonhoogte omhoog en maak je meer volume. Je woorden worden als explosies afgevuurd op de ander. De luisteraar, schrikt en geeft even aandacht (op korte termijn dus). Wanneer je vaak vanuit druk spreekt of roept, zullen de oren van de toehoorder zich sluiten voor jouw stem (en ook jouw boodschap). Onderzoek heeft aangetoond dat oren zich sluiten voor hoge, scherpe klanken. De ander zal je dus niet meer horen.

Bij elke workshop vraag ik steevast aan de deelnemers hoe voor hen een aangename stem klinkt. Luid, schel, hees, hoog en scherp worden nooit genoemd. Een aangename stem klinkt, zacht, vol, warm, rustig, enz. Waarom gaan we dan toch massaal roepen, vraag ik me wel eens af.

Daarbij komt dat de houdbaarheid van je stem onder druk staat bij te vaak roepen en luid spreken. Dit zorgt ervoor dat je stem als systeem niet optimaal functioneert, je stemlippen op termijn niet voldoende sluiten en er lucht meekomt bij het spreken. Hierdoor kunnen er chronische heesheid of knobbeltjes op je stemband ontstaan. Door teveel druk op je stemlippen te zetten, maak je jouw stem kapot.

Tot slot zet je niet enkel je stem en ook de toehoorder ‘onder druk’ door luid te spreken. Roepen biedt weinig ruimte voor een weerwoord waardoor je aanwezigheid vaak als een mes op de keel aanvoelt. Op lange termijn haken je toehoorders af en zal je niet meer gehoord te worden.

Wanneer ik, als stemfluisteraar luister, hoor ik eigenlijk enkel vermoeide of teleurgestelde, onzekere of egocentrische stemmen. Luid ‘moeten’ zijn, kost veel energie. Ik vergelijk het soms met het lopen op het tempo van een sprint, terwijl je eigenlijk een marathon loopt (neuzen in dezelfde richting krijgen, gaat langzaam). Dat sprinten hou je niet lang vol… Je stem, lichaam en mentale veerkracht ook niet!

DUURZAAM SPREKEN

Een oplossing? Ik pleit voor ‘duurzaam spreken‘, waarbij je aandacht hebt voor je stem, jij als persoon en je communicatie. Drie pijlers die ervoor zorgen dat jij straalt, onweerstaanbaar én gehoord wordt.

  • STEM: Maak de resonantie in je lichaam (als klankkast) zo groot dat je stem de toehoorder geraakt wordt, niet door je explosies maar door de vloeiende geluidsgolven van je stem . Door in te zetten op resonantie worden woorden niet als raketten afgevuurd en geef je jouw stem (kracht) niet weg. Je spreekt niet tegen de ander en voor jezelf. De resonerende geluidsgolven worden beter geaccepteerd door het trommelvlies van de toehoorder waardoor je boodschap veel beter blijf hangen en je de ander helemaal kan inpakken.
  • MENS: Wanneer je als persoon vrij, authentiek en empatisch door het leven kan gaan, dan straal je rust en vertrouwen uit. Je komt zelfzekerder over en wordt een magneet voor de luisteraar. Vanuit een innerlijke rust hoef je de ander namelijk niet te overtuigen. Je hoeft je geen druk te zetten (noch op je stem, noch op de persoon). De ruimte en vrijheid die je daarmee aan je luisteraar (klant, partner, collega,…) geeft, loont altijd wanneer je een duurzame relatie wilt opbouwen!
  • COMMUNICATIE: Als je ander niet hoeft de overtuigen, verandert ook de manier van communiceren. Te vaak zie ik een ik versus jij of wij versus zij polarisatie in communicatie. Dat werkt niet in duurzame relaties. Een samen-verhaal is effectiever en vertrekt van wat er is (huidige situatie) en niet van wat er zou moeten zijn (de verwachting). In een samen-communicatie heeft iedereen een stem die gehoord wordt én zijn alle partijen betrokken en verantwoordelijk. Van daaruit kan je zoeken naar een ‘common ground’. Die is er altijd (al zal je in sommige gevallen iets langer moeten zoeken)!

MIJN FAVORIETE TIPS om te stralen en onweerstaanbaar gehoord te worden?

  • ZORG GOED VOOR JEZELF: Zorg voor voldoende ontspanning… Weg uit je hoofd, 100% in je waarneming. Ik kan een dagelijkse wandeling in de natuur sterk aanbevelen.
  • RESONANTIE BORSTBEEN: Plaats je hand op je strottenhoofd of je borstbeen en zeg ‘o’. Voel je de trilling van het kraakbeen en de botten? Voel je de trilling ook bij het spreken? Durf iets trager te spreken en de klinkers langer te laten klinken. Voel de trilling van je strottenhoofd en borstbeen opnieuw. Hoe meer trilling in het borstbeen, hoe meer rust, hoe meer vertrouwen in je stem.
  • BUIKADEMHALING: Adem 3 tellen in door de neus en 6 tellen uit via de mond. Herhaal zo veel als nodig. Hoe meer rust in de ademhaling, hoe meer innerlijke rust en impact in de stem.
  • LESS IS MORE: Wees je bewust van de essentie van je boodschap. Wat wil je de ander écht meegeven? Dit kan je meestal in één of twee zinnen formuleren.
  • COMMON GROUND: Zoek naar het samen-verhaal in je communicatie. Sta open, durf je in te leven in de motieven van de ander en wees flexibel om je plan aan te passen.

WIL JE MEER?

Aarzel niet om me te contacteren. Dit artikel is slechts een tipje van de sluier. Afhankelijk van jouw vraag, kan ik meer gerichte oefeningen en tips aanbieden. Ik bied verschillende trajecten (online, groep en individueel) aan voor ondernemende professionals die willen stralen en onweerstaanbaar gehoord willen worden.

Sprankelende groet, Katrien