Hoe kan je vermijden dat je gaat roepen bij het dragen van een mondmasker?

Kan het masker je van nature helpen om beter gehoord te worden?

Vanochtend deden we een test. Tijdens de laatste sessie van het groepstraject Stem en Impact vroeg ik alle deelnemers om een mondmasker mee te brengen. Kan jouw stem ook resoneren wanneer je een mondmasker draagt? Dat was de vraag van ons kleinschalig onderzoeksopzet.

Sinds het mondmasker een verplicht item is in het dagdagelijkse leven, verloopt onze communicatie anders. Onder andere stemcollega Stefanie Van Moen schreef een artikel met tips over spreken met een mondmasker: het inzetten van je ogen en wenkbrauwen en het gebruik van goede articulatie. Het mondmasker beïnvloedt je stem, de klank die je produceert en dus ook je spreken. De stof van het mondmasker dempt namelijk je natuurlijke volume.

Toch hoeft het dragen van een mondmasker niet enkel kommer en kwel te zijn en kan het ook een geschenk voor de stem zijn als je het mondmasker inzet als hulpmiddel. In de hoop dat binnenkort niet iedereen loopt te roepen en schreeuwen (waardoor je jouw stem en oren belast) deed ik vanochtend een oefening met de deelnemers uit het groepstraject en onderzocht ik of het mondmasker ook een positief effect op je stem en spreken kan hebben.

“Het lijkt wel mijn eigen Dolby Surround Systeem”, was de spontane reactie van één van de deelnemers. Meer volume, meer resonantie en minder druk op de stem! Dat was de algemene feedback na de oefening. Ik deel de oefening samen met enkele tips onderaan dit artikel. Veel succes!

Sprankelende groet,

Katrien, stemfluisteraar en storyteller at Sparklin’ voice en Achterklap

No alt text provided for this image

3 TIPS

Spreek voldoende langzaam zodat je publiek de ruimte heeft om jou te horen.

De meeste mensen spreken snel wanneer ze over een voor hen gekend topic praten. Doordat de mond (liplezen) en gelaatsuitdrukking bij het dragen van een mondmasker wegvallen is het voor de luisteraar extra moeilijk om het verhaal te volgen. Neem daarom voldoende tijd om je verhaal te brengen en praat wat langzamer. Geef voldoende ruimte aan alle klinkers zodat de luisteraar voldoende ruimte heeft om jouw boodschap te begrijpen.

Verzorg je stem.

Drink voldoende (plat) water of kruidenthee en laat je stem regelmatig rusten tussen verschillende spreeksessies zodat de belasting voor je stem niet te groot wordt. Zelf verzorg ik mijn stem met verse gemberthee en de thee ‘Throat Comfort’ van Yogi Tea.

Vermijd roepen.

Tracht niet te roepen waardoor je stem hoger en scherper zal klinken. Onderzoek heeft aangetoond dat oren van luisteraar zich afsluiten voor hoge, schelle tonen. Gebruik zoveel mogelijk je natuurlijke stemklank. Onderstaande oefening kan je helpen om je stem zo te plaatsen zodat je van nature meer volume kan maken.

De oefening

Start de oefening zonder mondmasker. Houd je hand enkele centimeters voor je mond en spreek enkele zinnen. Door de korte afstand van je hand zal je de echo van je klank beter kunnen waarnemen (horen) waardoor je van nature meer resonantie in je gezichtsmasker creëert en je meer volume kan maken, zonder dat je jouw stem onder druk zet of forceert.

Doe nu hetzelfde met beide handen naast elkaar voor je mond. Terwijl je spreekt maak je met je handen een beweging van je mond naar je oren. Je houdt je handpalmen dichtbij en naar het gezicht gericht. Je trekt als het ware de klank open. Hierdoor stimuleer je nog meer de klank vooraan je gezicht, bij je mond en neus en betrek je nu ook de oren bij het spreken: je eigen Dolby Surround Systeem.

Door deze oefening zal je merken dat je meer volume en resonantie bekomt zonder dat je meer druk op de stembanden hoeft te zetten. Je stimuleert het deel van je lichaam (neus en masker) wat van nature voor volume in de klank zorgt.

De laatste stap is om dezelfde oefening te doen wanneer je jouw mondmasker draagt. Het mondmasker geldt als stimulatie om de klank en het volume groter te maken zonder dat je hoeft te roepen om verstaanbaar te klinken. Doe de test en herhaal eventueel bovenstaande oefening. De vorm van het mondmasker is gelijk aan de beweging die je handen net gemaakt hebben. Maak daar gebruik van en zorg op die manier van meer resonantie, warmte en volume bij het spreken.

Noot: Uiteraard is het effect anders wanneer je jouw mondmasker draagt omdat de klank meer gedempt wordt door de stof van het mondmasker. Toch kan je via deze oefening meer volume creëren zodat je beter verstaanbaar klinkt.

Benieuwd naar meer?

Misschien is Sparklin’ basic iets voor jou? Deze audioreeks bestaat uit 5 lessen waarbij je zelf aan de slag gaat om je stem bewust te ontwikkelen zodat je meer gehoord wordt. Elke les belicht een apart thema naar meer stem en resonantie.

  • Anatomie van de stem
  • Ademhalingsoefeningen voor onderweg
  • Ademhalingsoefeningen voor thuis
  • Meer warmte, rust en diepgang in je stem
  • Meer volume, duidelijkheid en présence in je stem

Sparklin’ basic kan je hier bestellen.

Ontdek het volledige aanbod van Sparklin’ voice.

CONTACT

info@sparklinvoice.be

www.sparklinvoice.be

No alt text provided for this image