In 6 stappen naar meer resonantie met je publiek!

“Resoneren?!!”, riep ze. “Tegenwoordig wordt die term overal gebruikt. Je kan, moet en zal resoneren met mensen, met dingen, met alles wat je kan. Dat slaat toch nergens op!”

Het zette me aan het denken. Resonantie is namelijk één van de sleutelbegrippen in mijn werk. Gebruik ik het zelf wel op een correcte manier? Wat betekent resonantie van de stem? Wat doet het met jou en met het publiek?

In dit artikel deel ik mijn inzichten en geef ik 6 stappen die jouw stem naar meer resonantie brengen.

Sparklin’ Silver – Online coaching

Resonantie, what’s in a name?

“Resonantie (Latijn: resonare, weerklinken) is een natuurkundig verschijnsel dat voorkomt bij trillingen. Een trillend voorwerp kan een ander voorwerp in trilling brengen, doordat de trillingen via een tussenstof worden doorgegeven. Als dit andere voorwerp in het ritme van de oorspronkelijke trillingen gaat meetrillen, wordt dat verschijnsel resonantie genoemd. (Wikipedia)

Een trilling in de stem ontstaat door de (adem)lucht die door de stemlippen vervoert en deze ‘in vervoering’ brengt. Die trilling wordt opgenomen door het kraakbeen van het strottenhoofd en deint via de botten, spieren , bindweefsel en slijmhuid uit naar andere klankregisters. Zo ontstaat trilling in het borst-, neus- en kopregister wat ik borstresonantie, neusresonantie en kopresonantie noem.

Om de uitdeining te versterken is het nodig om de druk van de adem minimaal te maken. Wanneer de ademdruk te groot is, wordt alle geluid via de mond naar buiten geduwd en kan de klank zich niet verspreiden (zoals hierboven beschreven).

Hoe minder druk in de adem, hoe meer klank (resonantie) in de stem.

Elke resonantieruimte heeft zijn eigen functie. Zo voegt borstresonantie warmte en zachtheid toe aan de stem. Wanneer een stem goed in het borstregister resoneert, straalt de spreker vertrouwen en geloofwaardigheid uit. Neusresonantie staat voor helderheid en présence en laat de stem luider en klaarder klinken. Tot slot zorgt kopresonantie voor meer melodie in de stem wat de aandacht van de luisteraar stimuleert.

Resonantie in communicatie

Deze week vertelde een klant me dat hij aan zijn kat kan afleiden of hij de stemoefeningen goed uitvoert. Resoneert zijn stem, dan blijft de kat zitten. Is er teveel druk in zijn stem, dan loopt ze weg.

Heerlijk toch? Resonantie in de stem schept steeds een bepaalde sfeer, die aangenaam of onaangenaam is. Dat kan je duidelijk merken bij dieren, maar o.a. ook bij baby’s, mensen met een mentale beperking en mensen met dementie. Bij deze laatsten functioneert het cognitieve vermogen beperkter, waardoor ze de woorden of de taal niet begrijpen. Het geluid van de stem wordt belangrijker. Daarop zullen zij reageren.

Wanneer je met teveel druk tegen een baby praat, zal die beginnen huilen. Wanneer je zeer gehaast en met een hoge stem tegen personen met dementie praat, dan worden ze onrustig of agressief. Baby’s, mensen met een mentale beperking en mensen met dementie zijn een spiegel van onze innerlijke rust en leefwereld.

Is een professionele context anders? Mijn antwoord is ‘Neen’. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom de ene spreker meer gehoord wordt dan de andere? Resonantie is een sleutel tot… meer resonantie? (doordenker)

Zoals hierboven aangegeven bepaalt de resonantie in je stem de sfeer/ de energie die je uitdraagt bij een presentatie of gesprek. Brengt jouw stem rust of werkt ze enerverend? Dit is van cruciaal belang bij elk gesprek en publiek spreken. Het enige verschil met baby’s en mensen met dementie is dat wij ons minder bewust zijn van de stem, klankkleur en resonantie. Wel voelen we ons vaak meer comfortabel bij de ene spreker, dan bij de andere.

Een tweede reden waarom resonantie van belang is om gehoord te worden is een anatomisch gegeven. Spreken gaat over het produceren van trilling en geluidsgolven via je stembanden. Hoe minder druk in de adem, hoe meer geluidsgolven. Hoe meer druk in de adem, hoe minder geluidsgolven en hoe scherper de klank. Geluidsgolven zijn belangrijk om je stem toegang te geven in de oren van de luisteraar. Het trommelvlies bestaat namelijk uit een membraan dat mee beweegt op de geluidsgolven die je produceert. Wanneer een stem teveel onder druk staat zal deze luider, scherper en scheller klinken (dames, knoop dit goed in jullie oren want in deze materie zijn we benadeeld t.o.v. mannen wiens stem sowieso lager zit) waardoor de trommelvliezen van de luisteraar zich opspannen zodat het geluid niet naar binnen gaat. Het resultaat is dat je niet gehoord wordt! Dat mag je letterlijk en figuurlijk nemen.

In 6 stappen naar meer resonantie

De oplossing is nochtans eenvoudig. Wanneer je de druk op je stem vermindert, kan de klank of de trilling zich meer verspreiden en zet je jouw hele lichaam als resonerende klankkast in.

Hieronder vind je 6 tips die je daarbij kunnen helpen.

  1. Bewustzijn: Hoe meer rust in je ademhaling, hoe meer resonantie in de klank. Een fijne, zachte buikademhaling kan je op verschillende manieren trainen. Mijn tip is om in eerste instantie bewust te worden van je ademhaling. Leg regelmatig één hand op je borstkas en de andere hand op je buik en check waar je adem zit.
  2. Ademhaling: Wanneer je de uitademhaling langer maakt dan de inademing, gaat je lichaam automatisch over naar buikademhaling. Dit kan je doen door 3 tellen in te ademen via de neus en 6 tellen uit te ademen door de mond.
  3. Resonantie: Plaats jezelf eens in de hoek van een kamer en ga met je gezicht heel dicht in de hoek staan. Wanneer je nu spreekt, zal je horen dat jouw stem veel meer klank geeft. Door de echo van de muur/hoek, neemt de (adem)druk op je stem af en krijg je automatisch meer resonantie.
  4. Gesloten mond: Durf eens te spreken zonder je mond te openen. Nu de druk niet meer naar buiten kan via de mond, zal hij afnemen en ontstaat er meer resonantie. Check of je de trilling van je stem kan voelen op je borstbeen of neusregister. Waar gaat de klank naartoe wanneer hij niet meer kan ontsnappen via je mond?
  5. Borstresonantie: Leg je hand op je borstbeen en check of je de trilling kan voelen wanneer je spreekt. Lukt het niet van de eerste keer, probeer dan eerst even oefening 4 met gesloten mond of maak je klinkers iets langer.
  6. Zing en geniet: Wanneer je zingt, stimuleer je de resonantie in je kopregister. Wanneer je zingt klink je vaak luider, zonder extra druk op je stem te zetten. Wanneer je hiervan durft te genieten, ben je helemaal onderweg om jouw stem onweerstaanbaar krachtig te maken.

Vind je deze informatie nuttig en wil je graag meer? Neem even een kijkje in de andere blogs, het Sparklin’ aanbod om jou te versterken of stuur me een mailtje met jouw bevindingen. Ik hoor je graag!

Sprankelende groet, Katrien