Inspiratie: Hoe klinkt een aangename stem?

“Wie heeft er voor jou een aangename stem en hoe klinkt die dan?”

Met deze vraag start ik steevast elke workshop. De laatste tijd wordt mijn eigen stem meer en meer als aangenaam, mooi, rustig en vrolijk aangehaald. Daar sta ik toch nog een beetje van versteld want ooit vond ik die stem verschrikkelijk klinken: hoog en scherp. Ik herkende mijn stem vaak niet op opnames of filmpjes.

Door steeds bewuster met mijn stem om te gaan, is het bereik van mijn stem toegenomen. Bewuster met je stem omgaan impliceert dat je de controle over je stem of beter over hoe je vindt dat je stem moet klinken loslaat. Het is net die controle die ervoor zorgt dat je stem hoger en schel klinkt… Niet evident hoor voor een controlefreak zoals ik! (Doe eens wat meer onnozel, is dan ook nog steeds één van de waardevolle adviezen van mijn leraar.)

Met de juiste oefeningen (wie ooit in een workshop zat, kent mijn favoriet 😉 ), ging ik aan de slag, mocht ik ervaren hoe mijn stem en klank evolueerden én hoe het effect van anderen op mijn stem veranderde. Er werd naar me geluisterd en ik werd gehoord.

In plaats van je stem uit te drukken, kan je het publiek innemen met je stem. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jezelf zijn en spreken voor jezelf !

Deze foto (genomen door Kathleen Steegmans tijdens de workshop at NOBS) vat dat mooi samen.

Foto: Kathleen Steegmans