Inspiratie: Hou je lippen eens wat vaker op elkaar.

Ademdruk: what’s in a name

Om te spreken en klank te maken, is er druk nodig. Je stem (lees: stemlippen) wordt namelijk in beweging gebracht door de luchtstroom tijdens de uitademing. Zonder lucht en zonder druk (lees: de impuls van uitademing) kan er geen klank ontstaan.

Toch is er heel vaak een teveel aan (lucht)druk op de stem te horen waardoor woorden als raketten op de aanhoorders worden afgevuurd. De klank is volumineus, eerder scherp (zo gaat dat met raketten) en weinig resonerend. Bij een aanhoudende druk klinkt de stem hoger en scherper waardoor de boodschap vaak minder gehoord wordt. Oren sluiten zich af voor hoge en scherpe tonen. Door de hoge druk worden enkel keel- en mondruimte als resonantie aangesproken en blijven borst- en neusregister onberoerd. Resonantie in het borstregister zorgt voor warmte, rust en diepgang in de stem, terwijl neusresonantie voor volume, klaar- en duidelijkheid in de communicatie zorgt. Het fenomeen van teveel druk gaat mogelijks gepaard met vermoeidheid (of heesheid) na het spreken.

Houd de lippen op elkaar?

Om je stem meer te laten resoneren raad ik je aan om klanken te maken met een gesloten mond of met de lippen op elkaar. De klank kan nu niet enkel via de mond gaan en zoekt andere ruimte om de druk te verminderen. De richting van de klank wordt mogelijks veranderd waardoor ook je borst- en neusregister als resonantie ruimte worden aangesproken. Je stem (klank) wordt minder scherp en klinkt zachter en mogelijks melodieuzer. Algemeen reageren onze oren beter op deze klanken waardoor de boodschap beter gehoord wordt.

Ik zou je aanraden om je tekst vooraf even op deze manier in te oefenen en ervaar welk effect het heeft op je natuurlijke spreekstem. Door deze oefening zal je stem beter resoneren en laat ze je niet in de steek wanneer je jouw aanhoorders toespreekt. Het publiek zal nu aan je lippen hangen!

Meer weten?

Heeft deze tip jou geholpen en/of wil je meer weten? Sparklin’ voice biedt verschillende programma’s om de impact van je spreken te verhogen. Je kan vrijblijvend een kennismaking boeken, waarin jouw stem geanalyseerd wordt. Je gaat naar huis met enkele eerste tips & tricks om je stem én boodschap onweerstaanbaar te maken.

Neem contact en ontdek wat Sparklin’ voice voor jou kan betekenen.

Foto genomen tijdens stadswandeling van Achterklap.