Inspiratie: Je stem als visitekaartje.

Op dinsdag 24 september 2019 mocht ik in Sint-Niklaas samen met 5 fantastische dames de aftrap geven van Artemis Waasland, een nieuw netwerk voor ondernemende, vrouwelijke professionals. Voor de gelegenheid haalden we Veerle Dobbelaere als keynote speaker weer naar haar geboortestad.

Onder het motto ‘Practise what you preach’ mocht ik de avond openen en Veerle introduceren. Iets wat ik graag doe en waar ik erg naar uitkijk. Ik hou niet zo van klassieke openingszinnen en ga eerder op zoek naar een originele insteek om het publiek en de spreker met elkaar te verbinden. Mijn stem is daarbij het persoonlijk visitekaartje. Ze laat het publiek namelijk aanvoelen hoe ik daar sta en hoe ik me voel.

Hoe doe ik dat?

  1. Eerst en vooral zorg ik ervoor dat het verhaal dat ik breng echt mijn verhaal is. Ik stop er steeds iets persoonlijk in. De woorden en zinnen die ik gebruik resoneren daadwerkelijk met wie ik ben.
  2. Ik kies steeds voor een verhaal of anekdote omdat je stem anders klinkt wanneer je een verhaal brengt. Denk maar even aan hoe je verhaaltjes aan kinderen voorleest. Mijn stem klinkt aangenamer en kan daardoor meer aandacht trekken.
  3. Het helpt me om vooraf de ruimte even te checken en een micro te voorzien. Ook al heb ik deze niet nodig, het maakt me rustig te weten dat ik ergens op kan terugvallen.
  4. Uiteraard oefen ik (dagelijks) enkele resonantie-oefeningen zodat mijn stem de (innerlijke en uiterlijke) ruimte kan innemen waardoor ze sterker klinkt zonder dat ik extra druk hoef te zetten.
  5. Last but not least geef ik ook mezelf de ruimte en tijd om vooraf, ook als ik al vooraan sta, even te checken hoe ik daar sta. Daarbij vertrek ik steeds vanuit een positieve mindset en sprankelende energie. Dat helpt!

Een resonerende stem klinkt rustig, inspirerend, warm en is aangenaam om te beluisteren. Ze geeft het publiek een gelijkaardig gevoel… een soort resonerend visitekaartje want geef toe… Wie houdt er nu niet van rust, warmte en inspiratie?!!

Groet, Katrien

#versterken #verbinden #inspireren #presenteren