Inspiratie: Wat ik leerde van Jan Jambon.

Ik zie het vaak gebeuren… Mensen brengen een mooie boodschap, missie of pitch en toch worden ze niet gehoord of hebben ze weinig impact. Soms vertelt de stem namelijk iets anders en zijn ze zich hiervan niet bewust.

Het overkwam ook Jan Jambon, de nieuwe minister-president bij de start van de Vlaamse regering. Jan Jambon heeft een stem die sterk kan resoneren, vooral wanneer hij de tijd krijgt en neemt om zijn verhaal te brengen. Er zit vaak een diepe resonantie en rust is zijn stem. Helaas was die rust niet te horen tijdens zijn openingsspeech.

Op een bepaald ogenblik riep hij het volk en zijn collega’s op om het negativisme te laten varen en positief mee te werken aan een constructief beleid. Het was een uitnodiging om samen te werken na een lastige periode, een boodschap die inhoudelijk als muziek in mijn oren klonk. Toch heb ik de radio uitgedraaid. De stem van de nieuwe minister-president vertelde namelijk iets anders.

Er zat ongelooflijk veel druk op zijn stem. Een korte ademhaling zorgde ervoor dat de woorden eerder afgevuurd, dan uitgesproken werden. Er zat een bepaalde kadans in waardoor de uitnodiging, de oproep, meer op een bevel klonk. Van inspirerend spreken was er nog maar weinig spraken. Wanneer er veel (adem)druk op je stem zit, geef je die druk ook door aan je toehoorders. Het effect van een uitnodiging ging helemaal verloren. Een gemiste kans?

Waarom ik dit schrijf? Niet om af te geven op Jan Jambon, eerder omdat ik dit vaak zie gebeuren bij publieke sprekers en zelfs in professionele meetings. Mensen brengen inhoudelijke een sterk verhaal en toch vertelt de stem iets anders. Hierdoor verliest de boodschap aan kracht en impact. Mensen hebben het gevoel niet gehoord te worden.

Ooit coachte ik een manager die het gevoel had dat hij niet gehoord werd en anderen gingen lopen met zijn ideeën. Hij had een sterke boodschap en terwijl hij sprak gaf hij (door teveel ademdruk in zijn stem) zijn ideeën letterlijk weg. Er was zoveel druk en zo weinig resonantie in zijn stem dat de boodschap niet bij hem bleef hangen en anderen letterlijk aan de haal konden gaan met zijn verhaal, boodschap en ideeën. Meer ervaringen kan je hier lezen.

Tijdens de Sparklin’ trajecten leer ik je om jouw boodschap ook vanuit hun stem kracht bij te zetten. Je ontwikkelt meer bewustzijn over hoe je tem klinkt en welke boodschap je onbewust meegeeft. Je stem is het middel om jezelf te versterken, meer gehoord te worden en je impact te vergroten. Heb je interesse? Aarzel dan niet om me te contacteren.

PS: Er bestaan vermoedelijk verschillende redenen waarom de stem van Jan Jambon die dag zo weinig resoneerde. De druk van zijn nieuwe functie, de weinige aantal uren slaap voordien, een nieuwe speechschrijver,…? Ik hoop dat het snel goed komt!