Zijn we robots geworden?

Is het zover? Gebeurt het echt? Zo klinkt het tenminste. Dit is wat ik recent hoor in mijn praktijk. Er komt een soort uniformiteit in stemgebruik, nog meer een afwezigheid van bezieling en plezier. Het doet me denken… Zijn we het gevoel, het voelen in onze stem, communicatie en presentatie verloren?

Ik spreek vaak ondernemers en managers die het goed willen doen, verantwoordelijkheid nemen en de lat voor zichzelf heel hoog leggen. Ze hebben een verwachting voor zichzelf gecreëerd die niet altijd realistisch is, die ver van zichzelf en hun persoonlijkheid staat. Ze gaan op in het beeld dat ze voor zichzelf opgelegd hebben. Hierdoor verliezen ze de passie en het plezier in hun werk en vergeten ze wat hun werkelijke missie is, waarom ze doen wat ze doen.

Dat laat zich horen in hun stem, die meer en meer op een robot gaat lijken: monotoom, druk, weinig melodie. De druk op zichzelf is groot, alsook de angst om fouten te maken. In hun stem ontbreekt emotie, vrijheid en écht enthousiasme. Dat is jammer!

Waar zit de mens achter deze stem?

Het is namelijk de mens achter de stem, achter de manager, achter de ondernemer die voor verbinding met het publiek zorgt, die aantrekkelijk is en die de impact van het spreken groter maakt. Het publiek zal luisteren naar je boodschap en je woorden, maar vergeet nooit de indruk die jij als persoon, als mens maakte. Het gevoel dat je het publiek geeft, blijft langer bij! Dit geldt voor een groot publiek, alsook in een één-op-één, offline én online.

CASES

Tom is CEO van een KMO en voelt zich erg verantwoordelijk, o.a. voor zijn personeel, zijn werk en bijdrage aan de samenleving. Hij is een man die zich comfortabel voelt in zijn hoofd, geeft hij aan. Hij denkt vaak na voordat hij reageert (of niet reageert), oordeelt snel en verwacht veel van zichzelf en de mensen om hen heen. Dit laat zich horen in zijn stem: luid, eerder monotoom en weinig melodie. Tussendoor geeft hij aan in zijn privéleven een toffe peer te zijn, een grapjas. “Waar zit die man”, vraag ik hem? Dit zou hem helpen om minder druk op zichzelf en zijn stem te zetten, om meer te voelen en rust te vinden. Dat laatste is iets wat hem onbekend is, stelt hij.

Sofie is manager, zeer gedreven en intelligent, iemand die moeilijk kan delegeren en de lat voor zichzelf hoog legt. Ze komt bij me aankloppen omdat ze video’s wil opnemen en ze niet tevreden is over haar stemgebruik. “Mijn stem zit niet goed. Ze klinkt hoog en scherp en verschrikkelijk.” Ze geeft me een presentatie en zie hoe hard ze probeert en eerder een ‘type’tje’ wordt. Ik vraag haar of ze het ook plezant vindt. Ze lacht. Het opnemen kost haar pakken energie en bij elke volgende poging bouwt de frustratie zich op (en dat terwijl ze ongetwijfeld al enkele goed takes heeft opgenomen). “Hoe hoger de lat, hoe minder ruimte voor plezier”, zeg ik haar. Er zit meer achter..

Karen is een coördinator in een organisatie in transitie. Ze heeft een duidelijke visie en houdt van structuur. Ze belt me want vanmiddag zit ze weer samen met het managementteam om het plan van aanpak te bespreken. Ze wil de dingen goed doen, mag niet falen en overlaadt zichzelf met allerlei oordelen over zichzelf. Het proces, het denken zuigt al haar energie op. “Waar gaat het echt over”, vraag ik haar? “Wat is er goed voor de organisatie? Wat is goed voor jou? Wat wil jij, los van alle verwachtingen aan jezelf?”

In elk van deze cases gaat het over de mens achter de stem, achter de manager, achter de ondernemer. Alle drie leggen ze de lat voor zichzelf zo hoog dat ze iemand (de robot) worden die ze niet zijn. Ze geven het beste van zichzelf en zien niet hoe hard ze daarbij zichzelf weggeven.

resonantie als oplossing

In de cases hoor ik mensen die heel erg in hun hoofd leven. Ze denken, overdenken, verwachten, interpreteren, analyseren en oordelen (in eerste instantie naar zichzelf). Dit is eigen aan onze samenleving. Vanaf de kindertijd zetten we in op ratio en cognitie, op kennis en leren.

Toch vind je enkel in je hoofd zelden rust, de rust die nodig is om uit te zoomen, om stil te staan, om bij jezelf te blijven. In die rust komen vaak nieuwe inzichten, creativiteit en productiviteit. Dat hebben grote ondernemers en denkers al begrepen. Je kan niet als een sprinter een marathon lopen.

Die rust vind je wel in je lichaam, in het waarnemen en observeren, in het luisteren, zien, voelen, proeven, ruiken. Dat is exact wat ik in mijn werk als stemfluisteraar doe. Het strottenhoofd (de stem) zit niet voor niets tussen hoofd en lichaam. Op zoek naar de resonantie, werk ik enkel met observatie en waarneming en ga ik op zoek naar de mens achter de stem. Alle denken en oordelen mag daarbij even aan de kant blijven en dat loont.

In rust en resonantie ontdek je vaak de grootsheid in jezelf.

Alles is er al!

Laten we het voelen, het aanvoelen, een gevoel geven, het waarnemen en het menselijke terugbrengen in onze communicatie. Dit maakt ons mensen. Dit zorgt voor de bezieling in onze stem, communicatie en presentatie. Hierin zit de connectie met de ander!

Resonantie kan helpen en heeft nog een meer voordelen. Het vinden van rust brengt resonantie, het vinden van resonantie brengt rust. Dit werkt altijd in twee richtingen.

Resonantie in je stem brengt ook zachtheid, warmte, kleur en helderheid aan in je spreken én in je leven. Hoe meer resonantie in je stem, hoe dichter je bij jezelf blijft en hoe meer je durft te staan voor wie jij bent, zonder je daarbij weg te geven. Daarin zit de sleutel om gehoord te worden en succesvol te zijn. Ik wens het iedereen, ook jou toe!

LAAT JE INSPIREREN

Lees op mijn blog meer artikels over resonantie of schrijf je in voor één van de komende activiteiten.

27.04.2021 Je stem als visitekaartje (gratis webinar)
Tijdens dit interactieve webinar ontdek je hoe jouw stem succesvol kan inzetten in je on- en offline communicatie en presentatie zodat jij straalt en je boodschap er staat.

11.05.2021 Rust in je adem (online workshop)
Je ademhaling is de sleutel naar een rustiger, resonerend stemgebruik én leven. Je leert hoe je rustiger kan ademen, waardoor je minder stress ervaart en je meer ruimte voor je stem maakt.

25.05.2021 Resonantie in je stem (online workshop)
Resonantie is de lijm tussen je woorden en zorgt voor verbinding met je luisteraar. Je leert de mogelijkheden van je stem te horen én vermeerderen. Je gaat met je stem aan de slag zodat je rustiger, helder en inspiratievol zal spreken.
 

Sprankelende groet, Katrien