Je stem als gouden instrument in de zorg voor mensen met dementie.

Enkele maanden geleden schreef ik een bericht over de belangrijkheid van hoe je iets zegt over wat je zegt. In onze communicatie met anderen, richten we de aandacht vaak op onze boodschap, de woorden en toon die we eraan willen geven (vanuit het cognitieve). Toch geven we onbewust in onze communicatie ook veel over onszelf mee (over wie we zijn, onze gevoelens en emoties). Dit gebeurt via onze stem en de klank ervan. De klankkleur, het ritme, de vibratie en resonantie geven minstens evenveel informatie weer. Deze informatie wordt niet bewust opgepikt en is voor de meesten onder ons ondergeschikt aan de boodschap… En toch! In mijn blog over spreken met impact kan je meer lezen.

In onze samenleving worden we vandaag geconfronteerd met mensen die afhaken bij het cognitieve en meer voelen, waardoor ze vatbaar zijn voor de manier waarop iets gezegd wordt. Ik denk hierbij aan mensen en kinderen met autisme, hoogsensitiviteit en ook mensen met dementie.

Zo kwam ik onlangs Elena de Ru tegen. Elena is mantelzorger voor haar man die aan dementie lijdt en schreef een boek over de zorg voor haar man. Elena was helemaal mee in het verhaal van de twee dimensies in een boodschap en gelooft sterk in de kracht van muziek en bewust stemgebruik in de communicatie, connectie en verbinding met mensen met dementie. Elena volgde een stemsessie bij Sparklin’ voice en ontdekte hoe ze haar stem, klank, toon, ritme en melodie kan inzetten bij het communiceren met haar man… Ze ontdekte haar stem als gouden instrument!

Samen met Elena wil ik deze boodschap uitdragen en zorgpersoneel, mantelzorgers en iedereen die connectie wil maken met mensen met dementie bewust maken van de kracht van hun stem. Een instrument dat we dagelijks gebruiken en waar we zo weinig bewust van zijn.

Op donderdag 27 september 2018 organiseren Elena de Ru en ik een mini-symposium over dementie, zorg en stem. We spreken over “Je stem als gouden instrument in de zorg” en “Dementie in-zicht”, het boek dat Elena schreef en zal voorstellen. Nadien kan je deelnemen aan een workshop stemcoaching in kleinere groep.

Schermafbeelding 2018-07-10 om 15.05.38

Heb je interesse en/ of wens je meer informatie, stuur dan snel een mailtje naar katrien.van.geystelen1@telenet.be.

Sprankelende groet,

Katrien