Minder doen, meer zijn…

Minder doen, meer zijn

Dit zinnetje kan niet meer haaks staan op wie ik vroeger was, een vlijtig liesje met een killer-winnersmentaliteit. Minder doen geeft minder druk en brengt meer vrijheid, ontspanning en zijn. Hierin zitten resonantie, creativiteit, flexibiliteit en veerkracht. Zaken waar we vandaag zoveel nood aan hebben.

Vandaag komt het zinnetje bijna dagelijks voor in mijn coaching gesprekken. Ik spreek het uit tegen de klant die geen rust vindt in zijn spreken. Hij volgde logopedie, neemt zangles, kent alle trucjes en do’s & don’ts van een gezond stemgebruik. Toch lukt het hem niet om ze te integreren in zijn dagelijkse activiteit. Hij werkt in een snelle omgeving met strakke deadlines en de steeds tikkende klok van een primeur. Ik spreek dezelfde woorden ook uit tegen de klant die aan het vechten is met haar baas. Niet letterlijk natuurlijk, maar ze voelt zich niet gehoord en gaat steeds harder roepen in de hoop dat hij haar werk zou zien en waarderen. Het put haar uit en ontneemt haar alle zin en energie in haar job.

Beide klanten werken graag, hard en hebben geleerd dat je harder moet werken als je iets wil bereiken of als iets niet meteen lukt. Een extra tandje bijsteken, wat extra gas geven, beetje meer pushen, wat harder roepen,… Dat is namelijk wat we allemaal geleerd hebben, niet? In de competitie van het leven, leer je al vanaf jonge leeftijd aan dat verliezen geen optie is, dat je voor je beste punten moet gaan, dat je liefst voor de eerste plaats moet gaan,…

het verlies van altijd willen winnen

Ik had als kind zelf een echte winnersmentaliteit. Ik wilde het beste kunnen zingen, het hardst kunnen lopen, zwemmen, fietsen, skaten, dansen en vooral wilde ik het meest geliefd worden want dat koppelde ik eraan. Je wordt maar graag gezien als je ergens goed (lees: de beste) in bent. Dat idee heeft me jarenlang achtervolgt, ook al wist ik al lang dat het één met het ander niets te maken had. (Je wil nog steeds geen gezelschapsspelletje met me spelen.)

Toen ik mijn opleiding in het Lichtenberger Institüt in Duitsland startte, wilde ik als de beste kunnen zingen, ook al zat ik er als vreemde eend tussen professionele zangers en muzikanten. Ik zou wel eens laten zien dat ik al veel langer met de methode aan de slag was (en het allemaal al wist). Die overtuiging heeft me lange tijd in de weg gezeten om echt met mijn stem aan de slag te gaan. Die overtuiging betekende ook controle houden en had als gevolg dat mijn stem zich niet kon ontwikkelen.

de impact van je overtuiging

Het zijn vaak onze eigen overtuigingen die ons klein houden. De klant met de drukke job gelooft dat hij enkel succesvol kan zijn, wanneer hij altijd aan de slag is, wanneer hij de lead neemt in elke teamvergadering. “Ik ben een echte goal-getter.”, vertelt hij me. Daardoor voelt hij niet hoe gespannen zijn lichaam is en hoeveel druk hij op zijn stem en zichzelf zet. De klant in het duel met haar baas, gelooft dat hij haar niet wilt horen omdat ze een vrouw is en is er steevast van overtuigd dat het anders zou lopen als zij een man was. Eerdere ervaringen hebben haar dat geleerd. Ze vecht voor haar rechten. Let op: Ik ben een voorstander van gendergelijkheid, maar geloof minder in de strategie van het vechten, hard roepen en tegen-tegen. Daardoor ziet mijn klant niet dat ze zichzelf ook als persoon (en niet enkel vanuit functie) in een ongelijke relatie plaatst en hoort ze niet hoe die ongelijkheid zich laat horen in haar stem. De onmacht en de strijd zorgen ervoor dat er steeds meer druk op haar stem zit waardoor die hoger, luider en scherper klinkt. Niet de ideale basis om gehoord te worden bij onderhandelingen (cfr. Onderzoek heeft aangetoond dat oren zich sluiten voor hoge, scherpe tonen).

Van doen naar zijn

In de sessies leer ik mensen om van oordeel naar waarneming te gaan. De overtuigingen en het vasthouden aan controle zorgen vaak voor hoge hartslag, hoge ademhaling, het vastzetten van het strottenhoofd en druk op de stam bij het spreken. “Durf de controle los te laten, blijf dicht bij jezelf en vertrouw, vind rust in je adem en luister.” Op dat moment laat de ware stem zich horen, altijd zachter en rustiger met warmte en diepgang. Er ontstaat een grotere resonantie die voor meer verbinding met jezelf en met de ander zorgt. Hierin zit impact: deze stem is er altijd, is magnetisch en wordt gehoord. In de chaos van ons denken, van een oude overtuiging hebben we dat helaas vaak niet door. Deze stem wordt niet gehoord wanneer je altijd in doe- of push-modus bent.

De grootsheid is er altijd. Dat probeer ik mijn klanten mee te geven. Alles is er al! Durf daarop te vertrouwen en probeer daar ook naar te leven. Je hoeft niet extra te doen om gezien en gehoord te worden. Zelf overtuigd zijn van jezelf en daarvoor te durven staan, is voldoende. Van push naar pull. Laat de dingen tot jou komen in plaats van jezelf voorbij te lopen. Daarin schuilt magie!

Reik niet naar de hemel, maar haal hem naar je toe.

STEMTIPS

In mijn praktijk hoor ik vaak ‘onder-druk(te)’ stemmen (lees: stemmen waar teveel druk op zit). Die druk manifesteert zich op verschillende manieren. Een stem klinkt vaak hoger en scherper wanneer ze onder druk staat. Ze heeft minder impact.

Wanneer je dan nog een tandje bijzet of extra druk toevoegt, dan resulteert dit waarschijnlijk in heesheid, keelpijn, hoge ademhaling, snelle hartslag. Het is vaak een vicieuze negatieve cirkel. Het goede nieuws is dat je vanuit stem, op een laagdrempelige manier (iedereen heeft een stem) kan werken aan meer ontspanning en resonantie.

  • Werk bewust aan een rustige ademhaling. Bv: 3 tellen inademen, 6 tellen uitademen.
  • Ontspan of mediteer regelmatig. Bv: bodyscan.
  • Wees bewust van je gedachten en de invloed ervan op je stem.
  • Leg je hand op je borstbeen en voel de trilling bij het spreken.
  • Zorg voor een goede (rechte) houding wanneer je spreekt.
  • Zing meer.

Benieuwd naar meer

Neem een kijkje in de programma’s van Sparklin’ voice of neem contact voor een kennismaking.

Warme groet, Katrien Van Geystelen