Inspiratie: Neem jij tijd?

36447606_1239001122908426_5244588456385970176_n

Het belang van pauze in een groeiproces.

Afgelopen maand was er weer Lichtenberger zomersessie waarbij het thema hysterese (lees: uitgestelde neveneffecten) uitgebreid aan bod kwam. De term komt uit de technologie en kan ook gebruikt worden als het over waarneming en klank gaat. Elke oefening naar een bewust stemgebruik heeft een bepaald effect en kan ook nadien (na een pauze) verder inwerken. Ik schreef er eerder reeds een artikel over.

De Lichtenberger methode, waarop ik me baseer bij de stemcoaching, vertrekt vanuit waarneming, eerder dan vanuit aansturing. Vertrouwen, pauze en tijd nemen zijn daarbij belangrijke elementen. Het nemen van een pauze geeft het lichaam (o.a. de stemband en het strottenhoofd) de tijd om zich te reorganiseren naar een hogere orde en een betere stemkwaliteit.

Ook in onze Vlaamse spreektaal zeggen we soms om iets te laten “bezinken” alvorens te reageren, waarbij we onszelf de tijd geven om een nachtje over het gebeurde heen te laten gaan. Vaak kijken we nadien met een frisse (lees: betere) blik.

Onderstaande tekening toont aan hoe het proces werkt. We verwachten een verandering vaak snel en in stijgende lijn (tekening bovenaan), toch leert onderzoek ons dat de tweede tekening dichter bij de realiteit aanleunt. Een pauze is nodig om te kunnen groeien. Ik zag deze tekening trouwens ook al eerder bij succesvol ondernemen en de werking van creatieve processen. Ons lichaam is dus in feite niet anders.

36618939_10156373270629043_6291510979876356096_n

Ook de stem vraagt tijd en pauze.

Werken aan een kwalitatiever stemgebruik start met bewustzijn en bewustzijn vraagt zijn tijd (zoals dat bij elke gedragsverandering gaat). Soms krijg ik vragen van mensen die een “quickfix” voor hun stem wensen. Er bestaan immers heel wat trucjes en stimulaties die je een instant groots effect bezorgen. Ik geef ze vaak mee in mijn introductieworkshops.

En toch… Vaak vraag ik me af wat ervan overblijft. De ervaring leert me dat het meestal meer tijd vraagt om een echte verandering in het stemgebruik te ontwikkelen. Een grootse, snelle ervaring is fijn, leuk en mogelijks spectaculair, maar ze heeft geen verandering op lange termijn wanneer je niet dieper kan ingaan op het veranderingsproces. Wanneer je daadwerkelijk iets aan je stem wilt veranderen, dan zal je in eerste instantie stilstaan bij hoe deze klinkt en functioneert: leren luisteren en leren waarnemen (zonder oordelen). Evolueren naar een bewust stemgebruik is een vorm van gedragsverandering, waarbij je meer bewust wordt van hoe je stem klinkt.

Wat je lichaam aanleert en waarneemt verliest het in principe niet. De snelle tips & tricks zijn dus niet helemaal uit den boze. Het vergt gewoon aandacht, tijd, oefening en discipline om wat je aanleerde toe te passen. Vaak nemen we hiervoor niet voldoende tijd.

“Vandaag vertelde iemand me dat dit exact dezelfde reden is waarom we naar een diĆ«tiste gaan. We kennen de regels en trucjes, maar hebben tijd nodig om ze te leren integreren in ons leven. Dat vond ik een mooie samenvatting!”

Werken aan je stem is werken aan jezelf.

Een andere reden om tijd te nemen om aan een bewust stemgebruik te werken is wat deze verandering met jou als persoon doet. Een stem is een afdruk van onze persoonlijkheid, van wie we zijn. Wanneer je daaraan werkt, raak je ook aan jezelf. Vaak heb je tijd nodig om daaraan te wennen.

Ooit mocht een dame begeleiden die al jaren een erg hese stem had. Omdat ze een beroep uitoefende waarin ze vaak moest praten, was ze gewend geraakt aan deze hese stem en kon ze zich haar normale stem niet meer herinneren. Toen we tijdens de stemcoaching de heesheid naar de achtergrond konden brengen, schrok de dame daar heel erg van. Dit had ze niet verwacht. De heesheid was een deel van haar persoonlijkheid geworden. Ze heeft beslist om de stemcoaching af te breken. Ik heb daaruit onthouden dat alles zijn tijd vraagt, ook de heling en de gewenning eraan.

Werken aan je stem, zorgt ervoor dat je je erg bewust wordt van je lichaam en je persoonlijkheid. Dit zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt en dat de stem dat innerlijke deel van jou naar buiten brengt.

Becoming aware of your voice = becoming aware = becoming you!

Tijd voor Sparklin’ voice

Bovenstaande inzichten hebben me zelf ook aan het denken gezet. Vanaf vandaag bied ik een nieuw traject stemcoachingaan. Het eerste deel bestaat uit een intensief parcours van enkele weken, vol met praktische tips en oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan. Nadien blijven er nog enkele sessies open die je vrij in de tijd kan inplannen. Op deze manier tracht ik nog een beter resultaat mee te geven en de kwaliteit van de stemcoaching en het veranderingsproces te verhogen.

Heb je interesse? Neem dan vrijblijvend contact op via katrien.van.geystelen1@telenet.be.

Sprankelende groet, Katrien

 

36543215_1243134135828458_4324369538301820928_n