Wat fluistert de stem van de CEO?

De afgelopen weken liet ik hier enkele keren de stem van de werknemer, manager en collega horen i.v.m. online communicatie en stemgebruik. Ik scheef vooral over de mildheid naar elkaar toe en de resonantie in de stem. Het toeval wil dat ik ook steeds meer en meer de CEO’s over de vloer krijg. De voorbije maanden kwamen sommigen kennismaken met mijn werk en er is iets wat me opviel.

Het zijn bizarre tijden de druk op ons allen is zeer groot. De toekomst is onzeker. Ik hoor prachtige verhalen over flexibiliteit, omschakelen en merk een grote, positieve drive. Managers van het hoogste niveau die hun bedrijf koesteren als een kind en dag en nacht in de weer zijn om zorg te dragen voor hun personeel en hun klanten. Het siert hen en ik kijk (als kleine garnaal in mijn eenmansbedrijf) enorm naar hen op. Petje af!

En toch…

DE STEM VAN KWETSBAARHEID

Achter die enorme gedrevenheid, klinkt een vermoeide stem en een stem die zoekende is. Het is een stem die gehoord wilt worden, maar zo weinig aandacht krijgt. “Wie zorgt er voor mij? Hoe krijg ik mijn hoofd stil? Wie biedt er mij een schouder aan?” Ik hoor een stem op zoek naar rust, rust in het hoofd, even geen brandjes blussen of gedoe meer.

Het is een stem die je niet vaak zal horen, die ze vaak zelf niet horen want dat hoort niet als je de baas bent! Jezelf kwetsbaar durven opstellen, je eigen noden durven erkennen en verwoorden is niet evident. Ik was meermaals ontroerd door de gesprekken die ik mocht voeren. Het leek in eerste instantie niet over ‘stem’ te gaan, tot ik de rode draad zag. Het gaat meer dan ooit over stem. Het gaat over luisteren naar jezelf en daar stem aan geven, aan jezelf en aan anderen.

LAAT ZE HOREN!

Er bestaan verschillende manieren om met die stem aan de slag te gaan. De ene persoon vroeg me om hem te leren kwetsbaar te durven zijn door te ontspannen en te mediteren. Een andere persoon wilde graag hands-on oplossingen, geen rustgevende oefeningen. Het fijne is dat ik ze allemaal kan aanreiken. Met de ene ging ik wandelen, met de ander zat ik aan de tafel.

Het maakt niet uit in welke vorm je op zoek gaat, het belangrijkste is dát je op zoek gaat, dat je luistert naar jezelf en dat je ook die stem laat horen. Persoonlijk vind ik dat het meest krachtige voorbeeld dat je kan stellen… Tonen dat je ook als CEO in de eerste een mens bent, iemand die niet altijd overloopt van energie en positiviteit, maar die ook gewoon af en toe een schouder zoekt… Is dat niet de meest primaire behoefte van iedere mens?

MIJN TIPS

Tot slot geef ik graag enkele tips mee die ik met hen deelde:

 • Wat heb jij nu nodig? (mijn favoriete vraag)
 • Ga regelmatig naar buiten (liefst alleen of met twee).
 • Beweeg.
 • Laat je goed omringen.
 • Zoek andere gelijkgestemden op (dat kan nog steeds, buiten).
 • Is het belangrijk? Heb je er invloed op? (mijn tweede favorieten vragen)
 • Zoek de natuur op.
 • Zet alle zintuigen open.
 • Adem.
 • Leef.
 • Dans.
 • Mediteer.

Trotse groet,

Katrien