De stem als ankerpunt bij collectieve stress?

Eerder dit jaar schreef ik een stuk over hoe de overgang van vakantie naar weer werken dit jaar bruusker lijkt te verlopen dan voorheen. Na de pandemie was er een uitgelaten zomer om vervolgens weer in een hoop werk gestort te worden. In mijn praktijk hoorde ik hoe er na een weekje werken weinig overbleef van het ontspannen vakantiegevoel, de rust en de ademruimte.

Ondertussen zijn we twee maanden verder en heel eerlijk… Het lijkt steeds erger te worden. Iedereen is druk, druk, druk! Ondernemers en professionals verzuipen in het werk, de energiecrisis zaait onzekerheid en zet bedrijven, relaties en mensen zwaar onder druk. Het water staat aan de lippen. Ik zie het in mijn praktijk, hoor het tijdens de trainingen, op de radio en gewoon op straat. Ik voel het aan mijn lijf.

Stemmen klinken angstig, gejaagd, hoog, emotioneel, onstabiel, boos, enz. De boodschappen zijn kort, hard, gehaast, grimmig en weinig empathisch. Veel korte lontjes en veel éénrichtingsverkeer in communicatie.

Stevenen we af op een collectieve burn-out?

Wat is er écht aan de hand? Waar zijn we mee bezig en vooral hoe lang houden we dit nog vol?

Time is money? Niet in je communicatie!

“Sorry, maar ik heb echt geen tijd om elke meeting voor te bereiden. Zeg me nu gewoon wat ik moet doen om gehoord te worden.” Tijdens één van mijn trainingen word ik onderbroken. Ik hoor de noodkreet, het mes op de keel, de gejaagdheid in de stem. Het antwoord dat ik geef is niet wat ze verwachtte. Ik zeg: “Wil je een quick fix, durf dan tijd en ruimte te nemen door te vertragen. Spreek trager en adem eerst.”

In de ratrace van het leven, gaan we automatisch sneller spreken. Het idee is dat we dan meer gezegd krijgen in korte tijd waardoor er minder kostbare tijd verloren gaat klopt niet. Sterker nog… het tegendeel is waar!

  • Door sneller te praten, ga je sneller ademen en geef je jezelf extra stress en gejaagdheid. Die stress en gejaagdheid geef je trouwens via je stem (de toon van je communicatie) door aan je publiek.

  • Door sneller te praten, slik je de klinkers van je woorden in en blijven enkel de medeklinkers hoorbaar. Hierdoor word je niet (goed) gehoord en mis je impact. Je publiek zal de snelheid van je spreken trachten bij te houden en heeft niet de tijd om ook echt te luisteren naar of te begrijpen wat je echt zegt.

    Ik vergelijk het vaak met hardlopen. Wanneer jij een je loopmaatje op eenzelfde tempo comfortabel lopen, dan kan je een praatje maken en genieten van je sport. Wanneer je loopmaatje net een tikkeltje sneller loopt dan jou, dan ben je enkel bezig met hem bij te houden en kan je moeilijker praten, noch genieten. Dit is bij de snelheid van je spreken, net hetzelfde.

  • Niet gehoord worden of niet verstaanbaar zijn, wekt frustratie. Boodschappen moeten bv. meerdere keren herhaald worden voordat ze begrepen worden. Die ergernis laat zich opnieuw horen via de stem. Je stem klinkt luid, schel en scherp. Deze stemmen worden niet gehoord. Stem en ergernis versterken elkaar en zetten druk op het relationele aspect van je communicatie.

  • De nasleep van miscommunicatie en vooral het herstellen ervan kost vaak meer energie, tijd en dus ook geld. Dat is jammer!

Het kan anders: 5 tips!

Als we met zo blijven doorgaan, waar eindigt het dan? Ik deel graag mijn 5 tips voor meer rust, mentale en fysieke veerkracht... in stem, in leven, in zijn.

  1. Durf ruimte of afstand te nemen.

    Durf op de pauzeknop te duwen, even uit de ratrace te stappen om jezelf zuurstof en mentale rust te geven, om het geheel te overzien. Afstand nemen stimuleert creativiteit en nieuwe inzichten.

    Ruimte biedt rust. Rust vergroot resonantie. Stemmen met een rustige ondertoon klinken zachter, warmer, vertrouwd en zelfzeker. Ze worden beter opgepikt door onze oren, worden meer gehoord én serieus genomen.

    Tegelijkertijd zorgen warme, zachte stemmen voor meer rust in jezelf (en de ander). Een zelfversterkend effect!

  2. Alles begint bij luisteren.

    Je kan pas de ander raken, motiveren en bewegen met je woorden, als je zelf ook geraakt, gemotiveerd en bewogen wordt door je woorden (en stem). Durf te luisteren naar je stem en hoor wat ze vertelt. Je stem is de luidspreker, een barometer van hoe het nu écht met jou gaat.

    Stemmen onder druk klinken hoog, schel, scherp en vaak luid. In extreme gevallen (bv. bij extreme druk of vermoeidheid) worden ze hees en vallen ze uit. Door bewuster naar jezelf te luisteren, zal je ook beter naar de ander kunnen luisteren en ontwikkel je meer empathie. Hierin zit een win-win in jouw communicatie.

  3. Adem beter en bewuster.

    Ik zie veel mensen hoog en oppervlakkig ademen, waardoor ze weinig stemgeluid produceren. Ze spreken snel, ze halen het einde van hun zin niet of ze happen opvallend naar lucht. Adem is de motor voor je spreken. Hoe bewuster je ademt, hoe beter je stem zal klinken, hoe meer impact. Eenvoudige oefeningen boeken snel resultaat.

    Door bewust te ademen, leer je ook meer ontspannen, verlaag je de stress en verhoog je jouw mentale veerkracht. Dagelijkse adem momentjes zorgen voor meer focus, concentratie en productiviteit.

  4. Resonantie zorgt voor verbinding.

    De resonantie in je stem is de ondertoon of de sublaag in je communicatie. Ze draagt of kraakt jouw boodschap. Resonantie zorgt ervoor dat je boodschap plakt. Het is de lijm tussen je woorden, zinnen en je publiek.

    Resonantie in het borstregister geeft vertrouwen en rust, terwijl resonantie in het mond- en neusregister voor duidelijkheid en volume zorgt. Resonantie in het kopregister maakt je boodschap aantrekkelijk en uitnodigend. Als je alle mogelijkheden van jouw stem kent, dan wordt spreken gemakkelijk, comfortabel én magnetisch.

  5. Alles is er al.

    Ook jij bent geboren met een unieke, fantastische stem en toch gebruik je waarschijnlijk slechts de helft van het potentieel van jouw stem. Niemand heeft je namelijk geleerd hoe je jouw stem kan gebruiken en daardoor laat je een groot deel van jouw succesvolle communicatie en presentatie liggen.

    In iedere coaching/ training merk ik hoe een oefening instant zo’n opmerkelijk verschil in stembereik kan brengen. Stemmen klinken in enkele seconden groots, warm en krachtig. Dit zijn stemmen die gehoord worden, stemmen die impact hebben en een verschil maken. Dat gun ik jou ook.

Je stem als sleutel

Om af te sluiten deel ik graag nog een persoonlijke ervaring uit mijn opleiding tot stempedagoge aan het Lichtenberger Institut für angewandte stimmphysiologie.

Tijdens één van de sessies werd de groep in duo’s ingedeeld. Elk duo kreeg een stemvork die we op elke wervel van de ruggengraat dienden de plaatsen om de trilling ervan te voelen. Dat lukte niet. De wervels zijn te dik om die kleine externe trilling op te vangen. Die trilling was wel meetbaar via je stem, wanneer je een klank ‘oooo’ maakte. Dat was verwonderlijk.

Het meest magische van deze oefening ontdekte ik wanneer ik even niet oplette en een blik op de zaal wierp. Elk duo was zeer geconcentreerd en gefocust op de oefening, de eigen klank en resonantie. Middenin die individuele oefening ontstond er een gezamenlijke klank, die alle stemmen samenbracht in één harmonie, een balans. Het gebeurde gewoon. Niemand was zich ervan bewust, maar de kracht die ontstond van al die resonerende stemmen samen, die balans, het empowerment, de verbinding… Dat was magisch!

Daarom mijn oproep: Laat jouw stem horen!

Hoe meer resonantie in jouw stem, hoe meer gehoor en verbinding met de ander, hoe gemakkelijk en hoe beter je communicatie. Dat gun ik jou!

Masterclass Adem & Stem

Wil jij meer rust… in stem, in leven, in zijn? Op 17 november 2022 kan je deelnemen aan de online Masterclass rond ademhaling. Je leert hoe je snel kan ontspannen en gemakkelijk kan spreken, hoe je jouw mentale veerkracht boost.

VERJAARDAGSPROMO!

Wanneer je deze maand inschrijft voor de masterclass Adem + het E-book Discover your voice, dan ontvang je €30 korting.


Wil je meer rust en beter gehoord worden?

Ik luister graag naar je stem én je vraag. Boek een kennismakingsgesprek in zodat ik samen met jou kan bepalen welk traject voor jou geschikt is.

Sprankelende groet, Katrien

Vorige
Vorige

Je hoeft niet als Darth Vader te klinken om gehoord te worden.

Volgende
Volgende

Je hebt een stem.