Gooi alles open! Wat cybersecurity en stemcoaching gemeen hebben…

In januari mocht ik spreken op het nieuwjaarsevent van ISACA Belgium, een netwerkorganisatie voor mensen in o.a. audit, IT en cybersecurity. Ik zou er een keynote brengen over je stem als instrument in je communicatie.

Bij de voorbereiding dacht ik terug aan de gesprekken die ik eerder had met Egide Nzabonimana, hun voorzitter. Keep the gates closed, is de standaard als het over security gaat. Ik herinner me nog de discussies tussen safety en security, toen ik werkte aan de Master in de Veiligheidswetenschappen. Voor de ene moest de deur naar buiten draaien (safety), terwijl voor de andere diezelfde deur beter naar binnen draait (security).

Egide vertelde me dat hij er anders over dacht. We spraken over zijn aanpak van cybersecurity en vonden zo verschillende raakpunten tussen onze werelden, m.n. security en stem. Na de keynote, deel ze graag in deze blog.

Wat hebben cybersecurity en stemwerk met elkaar gemeen?

  • Controle is een illusie van het hoofd.

    Egide vertelde me dat het onmogelijk is om alle data altijd te controleren en te beschermen. Er zal altijd wel een hacker (iemand met meer tijd, creativiteit of middelen) zijn, die erin slaagt om binnen te geraken. Dat is niet te vermijden.

    In het stemwerk gebeurt hetzelfde. Controle houdt jou én je stem klein! Er ligt vaak veel focus op de inhoud van het spreken (de boodschap, de taal, de woorden) en de impact op het publiek. Hoe meer je deze onder controle tracht te houden, hoe beperkter het stemgeluid klinkt. Je zal sneller spreken, hoger en luider klinken waardoor je kansen laat liggen.

  • Open de poorten.

    Misschien kan je het idee omkeren? Egide pleitte ervoor om de poorten van security zoveel mogelijk open te houden. Er gaat er momenteel nl. veel tijd en middelen naar die controle en bescherming, waardoor het systeem uitvalt als er toch een hacker binnen geraakt (en die kan is statisch groter). Door de poorten open te houden, kan je andere keuzes te maken.

    Bij het spreken, geldt hetzelfde. Door de controle los te laten, kan een stem haar volle potentieel en kracht laten horen. Door controle los te laten, ontstaat er vrijheid en wordt spreken comfortabel, zelfs gemakkelijk. Hierdoor kan je meer stralen én wordt je meer gehoord.

  • Versterk het systeem.

    Versterk het systeem zodat het niet uitvalt bij iedere aanval, zei Egide. Investeer in een goed, zelfversterkend netwerk eerder dan in controle en bescherming. Dit kost minder en rendeert beter.

    Hoe meer ontspanning in je lichaam bij het spreken, hoe meer resonantie in je stem en hoe meer ‘body’ aan je boodschap. Zonder druk, kan je jouw volledige lichaam als klankkast inzetten. Elke ruimte vervult haar eigen functie.

    • Resonantie in het borstregister zorgt voor rust en warmte in je stem en geeft vertrouwen aan je woorden/ boodschap.

    • Resonantie in het neusregister voegt helderheid en volume toe aan je stem en brengt klaarheid in je spreken.

    • Resonantie in je kopregister geeft energie aan je stem en trekt de aandacht van je publiek. Lees meer…

De grote vraag blijft hoe kan controle loslaten? Ze biedt vaak houvast en veiligheid. Het loslaten, het niet-weten is spannend en brengt soms chaos met zich mee. Hoe je dat doet bij het beschermen van data, laat ik graag aan Egide over. Hoe je dat doet voor stem, lees je hieronder.

Kom weer bij zinnen!

Voor het versterken van je stem, ligt het antwoord zit in je zintuigelijke waarneming en observatie. Door opnieuw te leren horen, zien, voelen zonder in te grijpen (zonder controle uit te oefen), ontdek je ongelofelijke kracht, vrijheid en grootsheid van je stem en bij benadering je hele lichaam. Het is een zelf organiserend systeem.

Door het volle potentieel uit je stem te halen, zal je boodschap beter aankomen bij het publiek. Jij hoeft minder te ‘doen’ en kan meer ‘zijn’. Het systeem werkt voor jou. Dit bewustzijn is voor velen een shift in hun stem, communicatie én leven.

Oefening

  • Zeg een zin luidop en luister hoe jouw stem klinkt. Je kan iets zeggen over toonhoogte, volume en tempo.

  • Zeg nadien je zin enkele keren opnieuw, terwijl je jouw lippen op elkaar houdt. Observeer waar jouw klank naartoe gaat, nu deze niet kan ontsnappen via je mond.

  • Zeg tot slot je zin weer met je mond open en luister/voel of er iets verandert is. De kans is groot dat er een andere ruimte (neus, borst) gestimuleerd werd toen je met je mond dicht sprak.

In het stimuleren van je zintuigen en zintuigelijke waarneming, ligt meteen ook de eerste stap naar het verkennen en versterken van je innerlijke stem, intuïtie, aanvoelen en buikgevoel. Deze laatste zijn bij velen vaak ondergesneeuwd omwille van een overstimulatie van het denken, analyseren, oordelen, etc.

Tot slot…

Loslaten van controle is geen of-of-verhaal. Je hebt je hoofd nodig! Wanneer je hoofd en hart/ lichaam in lijn brengt, versterk je jezelf, je boodschap én je impact. Je spreekt een diepere laag in je presentatie en communicatie aan. Hierin zit ondermeer de mogelijkheid tot een (duurzame) connectie met jezelf en je publiek.

Wil jij dit ook?

  • Wil jij spreken met impact?

  • Wil jij gehoord worden?

  • Wil jij meer zelfvertrouwen?

  • Wil jij het publiek aan je lippen?

Laten we kennismaken! Je kan een vrijblijvend gesprek boeken.

Ik luister graag naar je stem en vraag.

Nabeschouwing…

Het gesprek met Egide zette me aan het denken. Wanneer het principe van openheid en open gates kan toegepast worden op een datasysteem en ons lichaam als systeem, wanneer we de voordelen ervan terugvinden in deze twee verschillende werelden, hoe fijn zou het dan zijn om dit ook toe te passen op andere systemen (bv. een gezin, een relatie, een buurt, een samenleving)… Food for thought!

Sprankelende groet, Katrien

Als stem- en performance coach, ondersteun ik jou om gehoord te worden en succesvol te communiceren. Ik help je om je stem als strategisch, verbindend en magnetisch instrument in te zetten in alle professionele communicatie zodat jij gaat stralen en onweerstaanbaar klinkt.

***

Vorige
Vorige

Over stem en mentaal welzijn. Je stem is de helende kracht.

Volgende
Volgende

Er zit meer in een hoofd dan wat je denkt…