Wat je stem vertelt… (en waarom het meer zegt dan je denkt).

Je stem is veel meer dan een geluid. Ze is een directe afspiegeling van je binnenwereld. In hoe je spreekt (te snel, te zacht, met veel "euh’s" of een kuchje vooraf), hoor je vaak sporen van je mindset, je emoties, je (onbewuste) overtuigingen. Onze stem is daarmee een krachtig instrument van communicatie, én een spiegel van wie we zijn.

Stem, psychologie en communicatie: een driehoek

Je stemgebruik wordt beïnvloed door je psyche en je persoonlijkheid. Wat je denkt of voelt, vertaalt zich automatisch in je spreekstijl: de toon, het tempo, het volume. In communicatie heeft dat directe impact: mensen horen of je zelfvertrouwen hebt, of je gespannen bent, of je moeite hebt met ruimte innemen.

  1. Te snel praten = jezelf klein houden
    Veel mensen praten te snel als ze zenuwachtig zijn of onder druk staan. Het lijkt onschuldig, maar het effect is groot: je komt gehaast of onzeker over. Je laat anderen niet goed binnenkomen wat je zegt en jezelf eigenlijk ook niet. Vaak is het een signaal van onbewuste stress of het gevoel ‘geen recht’ te hebben op spreektijd. Je neemt letterlijk minder ruimte in.

  2. Ademhaling als sleutel
    Bij snel spreken hoort vaak een verstoorde ademhaling. Je vergeet te ademen of ademt te hoog, waardoor je minder kracht hebt, stiller gaat praten of juist gaat forceren. Zo raak je uit balans. Dit kan zelfs wijzen op een langdurig overlevingsmechanisme: jezelf wegcijferen, please-gedrag, of een patroon dat op termijn bijdraagt aan burn-out.

  3. Mompelen: jezelf niet laten horen
    Mompelen is vaak een gevolg van snel praten en een onregelmatige ademhaling. Maar er speelt vaak meer: je durft je niet écht te laten horen. Je slikt je woorden in, laat het achterste van je tong niet zien. Alsof je niet durft te zeggen wat je echt vindt.

  4. Het tegenovergestelde: te luid of te scherp praten
    Ook dat kan een teken zijn van onzekerheid. Je probeert te overtuigen, te presteren, jezelf ‘te laten horen’, maar vanuit kramp. Te veel kracht op de stem kan vermoeiend zijn en zelfs averechts werken.

Stem-signalen herkennen

Wat als je stem je iets probeert te vertellen? Een kuchje voor je begint met spreken? Een overvloed aan ‘euh’s’? Dit zijn geen toevallige tics. Het zijn signalen van je zenuwstelsel: je lichaam dat zich schrap zet, een innerlijke twijfel, een drang om controle te houden.

De oplossing zit in bewustwording

Wie zijn stem leert observeren, kan veel ontdekken. En ook veranderen. Door ademhalingsoefeningen, bewuster spreken, stilte durven laten vallen en het trainen van je klankgebruik. Niet om ‘perfect’ te spreken, maar om af te stemmen op wie je bent én wat je wil overbrengen.

Twee eenvoudige oefeningen om mee te starten:

  • Breng je adem tot rust: Adem drie tellen in en zes tellen uit. Herhaal dit een paar keer. Je helpt je zenuwstelsel kalmeren en komt vanzelf dieper in je lijf.

  • Voel je klank: Leg een hand op je borst en spreek een klinker (zoals “aa” of “oe”) met een lange, ontspannen klank. Voel je geen trilling? Verleng dan je klinker tot je een lichte vibratie op je borst waarneemt. Zo leer je met meer resonantie en kracht te spreken.

Nieuw webinar: Wat je stem vertelt

Wil je leren hoe je jouw stem bewust inzet, in lijn met wie jij bent, wat jij wil vertellen én hoe je overkomt? Volg dan mijn webinar: Wat je stem vertelt over de kracht van stem, psychologie en communicatie.


20 mei 2025| Online | Info & inschrijven

***

Katrien vervult als stemcoach en klankbord een essentiële rol in het versterken van ondernemers en executives. Haar missie is om ervoor te zorgen dat haar cliënten niet alleen zichtbaar en hoorbaar zijn, maar ook de kracht van hun stem ontdekken en met zelfvertrouwen spreken. Haar aanpak is gebaseerd op de overtuiging dat stem en krachtige communicatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Met een holistische achtergrond als communicatiewetenschapper en stempedagoog reikt Katrien praktische en direct toepasbare tools aan. Haar doel is om anderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, rust en gemak in hun spreekvaardigheid, wat resulteert in effectievere en overtuigendere communicatie. Katrien creëert een veilige en stimulerende omgeving waarin individuen zowel het potentieel van hun stem als dat van zichzelf leren benutten. Ze begeleidt hen stap voor stap naar het realiseren van een krachtige presentatie.

***

Volgende
Volgende

10 tips om te spreken zoals Oprah…