Over stem en mentaal welzijn. Je stem is de helende kracht.

De stem, spreken met impact, comfortabel spreken of gehoord worden, zijn meestal het onderwerp en aanmeldpunt voor iedere coaching en training.

Toch snijden steeds meer en meer gesprekken met klanten bredere thema’s aan, o.a. over

  • rust vinden in lichaam en hoofd,

  • mindset en controle leren loslaten,

  • leren (aan)voelen en vertrouwen op intuïtie,

  • leren luisteren en connectie maken met jezelf en anderen.

Vandaag is de tijd rijp om te spreken over de helende kracht van je stem, over impact van jouw stem op het mentale welzijn.

Je stem is de barometer.

Ik nodig je uit om tijdens een volgende meeting te luisteren naar de stem, de ademhaling en de energie van jezelf én je gesprekspartner(s).

  • Hoe klinken volume, snelheid en toon?

  • Welke stem wekt jouw volle aandacht?

  • Welke stem wordt niet gehoord?

Time is money. Het leven gaat snel en jij ongetwijfeld ook. Dit vertaalt zich in de manier waarop je spreekt en communiceert. Je zet extra druk op jezelf om mee te draaien en dat heeft een invloed op je stem, je stressniveau en veerkracht, je verbinding.

Stress, gejaagdheid en/of frustratie doen je hartslag en ademhaling stijgen . Door de extra druk zal je meer lucht verbruiken en sneller spreken waardoor je stem hoger en scheller klinkt. Mogelijks haal je het einde van je zin niet in één ademteug, waardoor je naar adem hapt en nog meer druk moet zetten om verstaanbaar te klinken. Het is een zelfversterkend effect.

Stemmen die langdurig onder deze druk staan, extreem vermoeid zijn en/of waren (bv. na een burn-out) klinken vaak zacht en produceren nog vaak meer lucht dan klank. Het is mogelijks een signaal van beperkte energie… in de stem en het lichaam.

DOE DE TEST - Zit er druk op jouw stem? Herken je één of meerder van onderstaande kenmerken?

  • Je stem klinkt hoog en schel.

  • Je ademt hoog en/of hapt naar adem.

  • Je spreekt snel.

  • Je hebt te weinig lucht om je zinnen af te maken.

  • Je stem is regelmatig hees of schor.

  • Je praat binnensmonds en slikt je klinkers in.

Wanneer je echt luistert, zal je versteld staan hoeveel druk er in je stem hoorbaar is. Je stem zet de toon. De druk in je stem versterkt jouw nervositeit en stressniveau, maar ook dat van de mensen om jou heen. Het kan anders!

Je stem is een helende kracht.

De klank van je stem wordt geproduceerd door de lucht die je stembanden laten trillen. Hoe zuiniger het luchtverbruik, hoe meer trilling of klank in je stem. Wanneer het luchtverbruik te groot is (bv. bij intensief sporten), dan is het moeilijk om te spreken. Mentale druk zoals stress, gejaagdheid, angst zorgen eveneens voor een hogere ademhaling, waardoor het moeilijker wordt om klank te maken.

Je kan dit principe ook omkeren…

  • Je stem geeft rust.

Je stem in zijn/haar volle potentieel ontwikkelen, zorgt automatisch voor een rustigere ademhaling, meer ontspanning en meer ruimte. Zo zal spreken met voldoende ruimte voor de klinkers in je woorden, jouw denken en gedachten rustiger maken waardoor ook je hartslag en ademhaling langzamer worden.

“Het hectische van mijn bedrijf is nog niet verdwenen, maar hoe ik ermee omga is nu anders. Ik word er niet langer volledig door opgeslorpt en kan er rustiger mee omgaan.”

  • Je stem geeft vertrouwen.

Het vergroten van de trilling (en energie) in je stembanden en het inzetten van je volledige lichaam als klankkast, zal je ademhaling ondergeschikt en dieper maken. Leren luisteren naar je stem, brengt je terug bij je zinnen (lees: bij je zintuigen). Je leert weer voelen, horen, zien. Dit ontspant het centraal zenuwstelsel en stimuleert vertrouwen en veerkracht.

Helaas worden deze laatste vaak overheerst door de veelheid aan gedachten en controle gestuurd door het brein. Het lijkt contradictorisch, maar controle durven loslaten geeft meer vertrouwen.

  • Je stem geeft energie.

Klank is energie. Hoe meer resonantie in je stem, bv. door het stimuleren van de boventonen in je stem, hoe meer energie je ervaart in jezelf én in de interactie met anderen om je heen.

Eén van de oefeningen die regelmatig terugkomt bij het stimuleren van de boventonen is het imiteren van een wolf. Na deze oefening is de sfeer in een groep altijd anders, energieker en positiever. Wanneer het hoofd zich vult met klank, dan is er geen ruimte voor gepieker, oordeel of controle.

  • Je stem geeft ruimte.

De ruimte die ontstaat bij je lichaam als klankkast, zorgt voor ontspanning in je lichaam. Je ervaart hoe jij niets hoeft te doen, geen druk hoeft te zetten om te spreken en gehoord te worden. Alles is er al! In deze staat van bewustzijn, kan de natuurlijke kracht van je stem zich laten horen.

“Dit is fijn", antwoordde hij nadat hij zijn neusregister had ontdekt waardoor hij als vanzelf volume kon maken. Hij hoefde niet meer de hele tijd te roepen om verstaanbaar te zijn. Door dit nieuwe stuk van zijn stem in te zetten, werd spreken gemakkelijk en moeiteloos.

  • Je stem geeft vrijheid.

Van push naar pull. Van doen naar zijn. Van overtuigen naar aantrekken. Wanneer je het volle potentieel van jouw stem kan inzetten, dan wordt spreken/ presenteren/ communiceren leuk en eenvoudig.

Alles is er al… in stem, in leven, in zijn.

OEFENING - Zet je lippen zacht op elkaar en zoem meerdere keren na elkaar. Kan je de trilling van jouw klank waarnemen? Plaats je hand achtereenvolgens op je strottenhoofd, borstbeen, onderaan je ruggengraat, kaakbeen, neusbeen en achteraan je schedel terwijl je blijft zoemen. Waar kan je de trilling van je stem waarnemen?

OEFENING - Adem 3 tellen in via de neus, hou je adem 3 tellen vast, adem 3 tellen uit via de mond en hou je longen 3 tellen leeg. Herhaal!

OEFENING - Plaats je hand op je borstbeen en spreek (bv. Ik draag een gele trui). Herhaal hetzelfde, maar maak de klinkers in je woorden nu extra lang Iiiiiiiiiiik draaaaaaaag eeeeeeeeeen geeeeeeleeeeee truiuiuiuiui). Voel je meer of minder trilling op je borstbeen?

Benieuwd naar meer?

Laten we kennismaken! Boek vrijblijvend een gesprek en ontdek wat stemcoaching kan betekenen voor jou, je team of organisatie.

Ik hoor graag van je.

Sprankelende groet, Katrien

Als stem- en performance coach, ondersteun ik jou om gehoord te worden en succesvol te communiceren. Ik help je om je stem als strategisch, verbindend en magnetisch instrument in te zetten in alle professionele communicatie zodat jij gaat stralen en onweerstaanbaar klinkt.

***




Vorige
Vorige

De toekomst van je presentatie klinkt zo…

Volgende
Volgende

Gooi alles open! Wat cybersecurity en stemcoaching gemeen hebben…